Zoeken

Van Granada tot Tetouan: het verhaal van een Spaanse bekeerlinge

30 maart 2023 - 10:00 - Marokko

©

De 32-jarige Aurora Botello is een YouTuber uit Granada die zich tot de islam heeft bekeerd en met haar Marokkaanse man in Tetouan woont. Sinds de Covid-19 pandemie deelt ze video’s op haar YouTube-kanaal "De Granada a Tetuán", waarmee ze haar 17.000 abonnees een rondleiding geeft in de Marokkaanse stad.

Aurora Botello kwam negen jaar geleden aan in Tetouan, een stad in het noorden van Marokko, gelegen in de buurt van Tanger en de autonome stad Sebta. Tijdens de Covid-19 pandemie creëerde ze haar YouTube-kanaal "De Granada a Tetuán", om over "het dagelijkse leven van een Spaanse vrouw te vertellen die in het noorden van Marokko woont", maar vooral om "met de buitenwereld te communiceren" en zichzelf af te leiden van haar "nervositeit". De YouTuber heeft inmiddels 17.000 abonnees en meer dan 5000 op haar gelijknamige Instagram-account.

Lees ook: Hoe een Nederlandse extreem-rechtse politicus zich tot de islam bekeerde

"Ik haal er veel uit. Het geeft me soms ook stress, want het is niet makkelijk om beelden op te nemen, maar ik vind het leuk. Ik ben altijd op zoek naar locaties. Omdat ik zenuwachtig ben, helpt het me om een beetje te ontspannen," vertelt Aurora aan Granada Digital. De jonge vrouw uit Granada kwam in Tetouan terecht om samen te wonen met haar vriend, een Marokkaanse man die ze op 15-jarige leeftijd ontmoette op sociale media. "We spraken twee jaar lang via internet en zagen elkaar via de webcam. Ik ging hem opzoeken met Kerstmis, in de zomer... Omdat hij niet naar Spanje kon komen omdat hij geen papieren had, ben ik hier met hem komen wonen", zegt ze.

Aurora bekeerde zich op 15-jarige leeftijd tot de islam, kort nadat ze haar man had ontmoet. "Ik ben geen moslim geworden uit liefde. Ik las veel op internet, kocht boeken en deed veel onderzoek voordat ik besloot moslim te worden, want je weet niet wanneer je doodgaat en ik wilde als moslim sterven", zegt ze. Als moslima beschouwt de jonge vrouw zichzelf als "een normaal, gewoon mens". "Ik heb gestudeerd, ik heb gewerkt, ik zoek nog steeds werk, ik ben lerares. En het gaat goed met me," zegt ze.

Lees ook: 19-jarige dochter van Martine werd moslima (podcast)

Aurora, die oorspronkelijk uit Granada komt, voelt zich geen vreemde in Tetouan, waar "bijna 70% van de mensen Spaans begrijpt. Het zijn zustersteden. Het is alsof ik in Granada was in de jaren zeventig, zo stel ik het me voor", zegt de moeder van twee kinderen, Ismael, 8, en Laila, 5. De jonge vrouw zegt dat ze vaak naar Granada gaat om haar familie te zien, aan wie ze erg gehecht is. Ze sluit niet uit dat ze ooit terugkeert naar Granada, waar ze haar kinderen verder wil laten studeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team