Zoeken

Marokkaanse arts in Gaza: "Zin om te huilen!"

22 juli 2014 - 23:33 - Wereld

©

Bij de Israëlische aanvallen op Gaza zijn sinds het begin van de offensief op 8 juli, minstens 500 mensen om het leven gekomen, waaronder ruim 140 enkel op zondag. De slachtoffers zijn burgers, onder wie honderden vrouwen en kinderen, in een land zonder verdediging. Palestijnen blijven echter het hoofd hoog houden tegen één van de machtigste legers ter wereld. Kroniek van een dag in het Shifa ziekenhuis in Gaza, dat ons werd toegezonden door Zouhair Lahna, een Marokkaanse arts in Gaza.

Vanavond heb ik een sterke drang om te huilen. Huilen voor alle kinderen die ik op de spoedafdeling van het Shifa ziekenhuis in Gaza heb gezien. Dat jong meisje dat we niet konden redden ondanks hartmassages, infusies en intubaties.

Ik voerde met de redders dezelfde gestes uit bij verschillende patiënten die bewusteloos aankwamen, soms in de laatste momenten van hun leven. We proberen hen te reanimeren, maar zonder succes. Hun tijd is gekomen. Het noodlot heeft toegeslagen, soms te hard.

Wanneer de dood is bevestigd weten we dat er niets meer te doen valt. De dokters, in een gebaar van woede en wanhoop, trekken de buisjes af van de patiënt, die martelaar is geworden. Fotografen maken foto’s van deze tragedie die gefilmd en wereldwijd - én vooral in de Arabisch-islamitische wereld - live uitgezonden wordt.

Ramadan series worden helaas overschaduwd door de "prestaties" van een onnoembaar leger. Ik vind geen bijvoeglijk naamwoord om dit leger en zijn leiders te beschrijven. Maar het is niet het moment om een adjectief te zoeken. Israëliërs zijn vertrouwd met het kwaad en onrecht en weten wat onrechtvaardigheid overkomt.

Vandaag zijn we de artsen van het einde, van een serie moorden, recuperatie of verlatenheid. Preventie is in handen van politici die deze komedie cynisch accepteren. Ik vraag me af hoe sommige leiders "zonder prestige", kunnen slapen. Ik spreek vooral over degenen die zichzelf Arabisch en/of moslim noemen. Gemuilkorfd door business, geld en compromissen, kunnen ze enkel een laag profiel houden, of zelfs geen profiel.

Wat betreft Israëlieten en de zogenaamd beschaafde volkeren in het Westen, het merendeel heeft een hersenspoeling ondergaan via de dominante media. Ze beschouwen anderen niet meer als volwaardige mensen, met als gevolg een totale onverschilligheid voor deze misdaden. Hun hart voelt medelijden als men honden of katten afslacht.

Deze agressie zal zeker toenemen, omdat de weerstand beter is georganiseerd. Maar omdat de weerstand als terroristisch wordt beschouwd en genoemd, oordeelt Israël dat het volk hen beschermt. Dus zit er niet anders op dan de tactiek van de verschroeide aarde te gebruiken.

Ik kan niet meer schrijven. Mijn keel zit dicht. Ik ga naar de spoedafdeling...

Zouhair Lahna, verloskundige chirurg en activist, lid van Artsen Zonder Grenzen-Frankrijk, vanuit Gaza in Palestina.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team