Zoeken

Marokkaanse ambtenaren mogen niet op vakantie naar Spanje

3 juli 2021 - 11:20 - Marokko

©

Marokkanen zullen dit jaar niet naar Spanje gaan. De 20% Marokkanen die gewend zijn hun zomervakantie in dat land door te brengen, hebben besloten deze bestemming te boycotten, met als gevolg een inkomstenderving van naar schatting meer dan 3 miljard dirham voor het Spaanse toerisme.

Marokkaanse toeristen hebben besloten de bestemming Spanje dit jaar te boycotten, zo meldt het dagblad Assabah in een reportage gewijd aan de gevolgen van de diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje voor de Spaanse economie. De context van spanningen tussen de twee landen laat niet toe dat parlementsleden, ministers, hoge ambtenaren en andere publieke figuren uit Marokko hun vakantie in Spanje doorbrengen, meent dezelfde bron.

Lees ook: Spanje: lege snelwegen door uitsluiting van Operatie Marhaba 2021

Marokkanen die zich gewoonlijk een vakantie aan de Costa Del Sol of op de Balearen kunnen veroorloven, naar schatting 900.000 in 2019, hebben dit jaar gekozen voor binnenlands toerisme, met als gevolg een enorm verlies aan inkomsten voor het Spaanse toerisme. Volgens ramingen zou het verlies 3 miljard dirham bedragen, ervan uitgaande dat elke Marokkaanse toerist gemiddeld 50 euro per dag in Spanje besteedt en dat de gemiddelde verblijfsduur 6 dagen bedraagt. Met de inkoopkosten erbij zou dit bedrag moeten oplopen tot gemiddeld 4 miljard dirham per jaar, aldus het blad.

Hetzelfde geldt voor de sector van onroerend goed, waarvoor Marokkanen al jaren belangstelling tonen. In 2020 werden, ondanks de gezondheidscrisis, ongeveer 3000 appartementen aangekocht door niet-ingezeten Marokkanen. Met de open diplomatieke crisis tussen de twee landen zal het aantal aankopen dalen, waarschuwt dezelfde bron, die eraan toevoegt dat de reeds verworven appartementen ook gedurende het hele zomerseizoen onbezet zullen blijven.

De annulering door Marokko van de operatie Marhaba dit jaar, waarbij in feite enkel de Spaanse havens werden uitgesloten, heeft grote verliezen veroorzaakt voor de havens van Algeciras en Almeria en de toeristische gelegenheden van de Spaanse steden waarlangs de in het buitenland levende Marokkanen gewoonlijk doorreizen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team