Zoeken

Spaanse minister Arancha Gonzales Laya bespioneerd tijdens crisis met Marokko

5 mei 2022 - 15:40 - Wereld

©

Naast de mobiele telefoons van de Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez en zijn minister van Defensie Margarita Robles, werd in de maand mei 2021, temidden van de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko, ook de mobiele telefoon van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Arancha Gonzales Laya, bespioneerd.

De Spaanse Inlichtingendienst CNI heeft bevestigd dat ook de mobiele telefoon van Arancha Gonzales Laya in mei 2021 werd gehackt, maar de dienst geeft geen details over de gebruikte software of de auteur van de aanval, vertellen regeringsbronnen aan El Pais. Ze voegen eraan toe dat er op dit moment geen klacht werd ingediend.

Lees ook: Pedro Sanchez mogelijk door Marokkaanse inlichtingendienst bespioneerd in mei 2021

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken was verantwoordelijk voor de coördinatie van het onthaal van Polisario-leider Brahim Ghali in Spanje, dat aan de basis lag van de ernstige crisis tussen Spanje en Marokko. Robles was als minister van Defensie verantwoordelijk voor het mobiliseren van het leger om het hoofd te bieden aan de massale binnenkomst van migranten in Sebta op 17 en 18 mei vorig jaar, zegt dezelfde bron, erop wijzend dat in augustus 2020 ook de mobiele telefoons van Laya en van minister van Justitie Juan Carlos Campo, werden bespioneerd.

Spanje vermoedt dat Marokko de auteur is van de cyberaanvallen met de Pegasus-software van het Israëlische bedrijf NSO. Volgens de resultaten van het onderzoek van het consortium Forbidden Stories en Amnesty International, heeft Marokko Pegasus gebruikt om tientallen mensenrechtenverdedigers, journalisten en persoonlijkheden te bespioneren, alsook de Franse president Emmanuel Macron en verschillende van zijn ministers.

Lees ook: Heeft Marokko de telefoon van Pedro Sanchez gehackt met Pegasus?

Het onderzoek dat het nationale hooggerechtshof heeft ingesteld na een klacht van de het Openbaar Ministerie, zal trachten vast te stellen wie de uiteindelijke ontvanger is van de gegevens die uit de telefoons van Sanchez en Robles zijn gehaald. Indien Marokko de dader van deze spionage blijkt te zijn, is de Spaanse regering gedwongen om diplomatieke represailles te nemen tegen het koninkrijk, waarmee het onlangs zijn betrekkingen heeft genormaliseerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team