Zoeken

Marokkaans onderzoek: Covid-19 vaccin verliest snel effectiviteit

14 januari 2022 - 21:00 - Marokko

©

Een onderzoek op een steekproef van 543 inwoners van Casablanca, uitgevoerd onder leiding van epidemioloog Jaafar Heikel, toont aan dat de boosterdosis echt noodzakelijk is geworden omdat het vaccin tegen Covid-19 in slechts enkele maanden zijn doeltreffendheid verliest.

De kans op besmetting bij contact met Omikron is 70%. De bescherming tegen Omikron is slechts 30%, zonder boosterprik. Indien de ziekte toch doorbreekt hebben 98,5% van de volledig gevaccineerde personen enkel een milde vorm van Covid-19. De kans op overlijden is dus miniem.

Lees ook: Morocco gaat niet-gevaccineerden tellen

Voor het onderzoek werd rekening gehouden met verscheidene aspecten van de pandemie: vaccinatie, besmetting, geslacht en symptomen. "Wij stelden vast dat 64,5% van de besmette personen de ziekte drie maanden na de tweede dosis opliep. De totale gemiddelde tijd van besmetting na vaccinatie was 108 dagen," verklaarde professor Heikel, die de studie leidde. Bovendien raakte 14% van deze steekproef 6 maanden na de ontvangst van de laatste dosis van het vaccin besmet, meldt SNRTnews.

Professor Heikel stelt dat het onderzoek heeft aangetoond dat het nodig is het immuunsysteem te stimuleren met een derde dosis. "Voor onze studie hadden we monsters van minder dan 1 maand, 1 tot 3 maanden, 3 tot 6 maanden en meer dan 6 maanden. We ontdekten dat na verloop van tijd de kans op besmetting toeneemt, vooral na 3 maanden. De kans dat je besmet raakt als je in contact komt met Omikron is 70 procent. De bescherming tegen Omikron en overdracht is slechts 30%," legt de epidemioloog uit.

Lees ook: Marokko: 13 miljoen vaccins dreigen te vervallen

Uit de studie blijkt verder dat geslacht en zwaarlijvigheid geen effect hebben op de immuunrespons. "We ontdekten dat er geen verschil was tussen mannen en vrouwen of tussen patiënten met overgewicht en patiënten zonder overgewicht. Uit de studie blijkt echter ook dat personen met een volledig vaccinatieschema beter beschermd zijn tegen de ziekte dan niet-gevaccineerde personen."

Toch is niet alles negatief aan de eerste resultaten van het onderzoek. Hierin wordt uitgelegd dat 98,5% van de volledig gevaccineerde personen enkel een milde vorm van Covid-19 krijgt. Hij herinnert eraan dat vaccinatie "de overdracht van het virus aanzienlijk vermindert, maar zonder het te kunnen vernietigen". Daarom dringt professor Heikel aan op verdere onderzoeken om de burgers te informeren en bewust te maken van het belang van vaccinatie en de behoefte aan een volledig vaccinatieschema.

Lees ook: Marokkanen gebruiken als eerste ter wereld anti-Covid pil

Alle vaccinatiecentra in Marokko zijn open. De vaccins kosten rond de 200 dirham. Een doos van 5 anti-covid pillen kost bijna 7000 dirham, en deze zijn slecht 50% effectief. Voor alle burgers, inclusief de in Marokko wonende buitenlanders, zijn de vaccins gratis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team