Zoeken

Abdelmadjid Tebboune reageert op erkenning Marokkaanse Sahara door Israël

7 augustus 2023 - 17:00 - Wereld

©

In een interview heeft de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune gesproken over de beslissing van Israël om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen. Een beslissing die hij nog steeds niet kan verteren.

De positie van Algerije over de Israëlische erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara blijft onveranderd. Deze erkenning is "nietig en van nul en generlei waarde" en de gevolgen ervan zijn niet van belang voor Algerije, dat het als een "non-event" beschouwt, aldus de Algerijnse president tijdens een interview dat zaterdagavond werd uitgezonden op de televisie- en radiokanalen van het land.

Lees ook: Algerije reageert op erkenning Marokkaanse Sahara door Israël

Na de ontvangst van een brief van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, heeft het koninklijk kabinet in Rabat in juli aangekondigd dat Israël heeft besloten de "soevereiniteit van Marokko over de Sahara" te erkennen. Een beslissing die de Verenigde Staten al hadden genomen onder de regering-Trump in december 2020. Koning Mohammed VI heeft in reactie op de erkenning, op 23 juli Benjamin Netanyahu uitgenodigd voor een officieel bezoek aan Marokko. Een uitnodiging die de Israëlische premier heeft geaccepteerd.

Lees ook: Benjamin Netanyahu vol lof over Koning Mohammed VI

Reagerend op de Israëlische beslissing heeft het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken een "daad die voortkomt uit een bezettingsautoriteit met een zwart register op het gebied van schending van de wetgeving en internationale legaliteit" veroordeeld. Volgens Algiers lijken Israël en Marokko hun beleid op elkaar af te stemmen, om "de legitieme rechten van de Palestijnen om een onafhankelijke staat te stichten met Jeruzalem als hoofdstad, en die van het Saharaanse volk op zelfbeschikking" in gevaar te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team