Zoeken

Hamas: "Israël kan Marokko geen bescherming bieden"

8 oktober 2023 - 23:30 - Wereld

©

Na een onverwachte militaire aanval van Hamas, die honderden levens heeft geëist, stelt Ismail Haniyeh, leider van de Palestijnse islamistische beweging, dat Israël geen bescherming kan bieden aan Arabische landen zoals Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan, waarmee het de diplomatieke betrekkingen heeft genormaliseerd.

"We zeggen tegen alle landen, inclusief onze Arabische broeders, dat deze entiteit, die zichzelf niet kan beschermen tegen verzet, jullie geen bescherming kan bieden," aldus Ismail Haniyeh in een televisietoespraak. Hij voegde eraan toe dat alle normalisatie-overeenkomsten die Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan met Israël hebben getekend, het Palestijnse conflict niet kunnen oplossen.

Lees ook: Gaat Marokko bemiddelen tussen Hamas en Israël?

Dit statement volgt na een onverwachte militaire aanval door Hamas op zaterdag 7 oktober - de laatste dag van het Joodse feest van Soekot in Israël - gericht op Israëlische steden. Mohammad Deif, leider van de Ezzedine al-Qassam Brigades, de militaire tak van de beweging, verklaarde in een audiobericht, uitgezonden op de Hamas-televisie, dat de operatie "Al Aqsa Flood" voor 06:30 uur (03:30 GMT) tegen Israël was gelanceerd. In totaal werden "meer dan 5000 raketten" afgevuurd. "We hebben besloten een einde te maken aan alle misdaden van de bezetting (Israël)", voegde hij toe.

Lees ook: Khaled Mechaal vol lof over Marokko en Mohammed VI (video)

Israël’s tegenreactie kwam snel. Het Israëlische leger lanceerde de operatie "Iron Swords" en voerde luchtaanvallen uit op Gaza. "We zijn in oorlog. Dit is geen simpele operatie of een geweldscyclus, maar een echte oorlog", verklaarde de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu. De tol is zwaar. Aan Israëlische kant zijn er meer dan 600 doden en 2000 gewonden, volgens de laatste cijfers van Tsahal. Volgens het ministerie van Gezondheid in Palestijns gebied zijn er zeker 400 mensen omgekomen en vielen er 2300 gewonden in Gaza.

Bladna.nl