Zoeken

Marokkaan vermoord in Spanje, dader wilde alle "Moren" doden

17 juni 2021 - 17:20 - Wereld

©

De 39-jarige Younes Blal werd op zondag 13 juni in Murcia driemaal in de borst geschoten en overleed de volgende dag aan zijn verwondingen. De Marokkaanse man was het slachtoffer van een racistisch misdrijf, aldus zijn vrouw Andrea. De vermeende dader zou zijn haat tegenover burgers van Noord-Afrikaanse afkomst hebben geuit. Tientallen Marokkanen hebben op dinsdag 15 juni een vreedzame mars georganiseerd om te protesteren tegen deze misdaad en het racisme in Spanje.

Afgelopen zondagavond zou er volgens getuigen een ruzie zijn ontstaan tussen twee personen in een bar-café op de Plaza del Muelle naast de nieuwe jachthaven in Puerto de Mazarrón. De ruzie liep snel uit de hand en één van de twee mannen schoot de andere neer. Het slachtoffer, een 39-jarige Marokkaan, overleed maandagochtend op de spoedafdeling van het Arrixaca ziekenhuis in El Palmar, enkele kilometers ten zuiden van de stad Murcia, meldt Murcia Today.

Lees ook: Islamofobe aanslag op moslimgezin in Canada, vier doden

Volgens El Español is dit een raciaal gemotiveerde misdrijf. De vermoedelijke dader, de 52-jarige voormalige militair Carlos Patricio B., doodde de Marokkaan nadat hij zijn haat had geuit tegenover burgers van Noord-Afrikaanse afkomst. Andrea, de weduwe van het slachtoffer, vertelt dat de man schreeuwde: "Dood aan de Moren" (islamitische bevolking die tijdens de Middeleeuwen op het Iberisch schiereiland woonden). "Daarna vermoordde hij mijn man om racistische redenen. Het was niet met voorbedachten rade, omdat de twee elkaar niet eens kenden". De vermeende moordenaar werd door de politie gearresteerd en in hechtenis genomen.

Familieleden en vrienden van Youness Blal hebben dinsdag een vreedzame mars georganiseerd om te protesteren tegen deze misdaad en tegen de haat van bepaalde Spanjaarden tegenover Marokkanen. Op video’s van de demonstratie die op sociale media circuleren, is een naaste familielid van het slachtoffer te zien die jongeren oproept om rustig en zonder geweld te demonstreren, om geen gelijk te geven aan zij die Marokkanen in Spanje "anarchisten" noemen.

De weduwe, afkomstig uit Sevilla, was niet bij haar man toen hij werd doodgeschoten. "Ik was aan het winkelen met mijn zoon toen ze me belden met dit nieuws. Toen ik aankwam, zag ik Younes op de grond liggen," vertelde ze aan de Spaanse website La Verdad. "Ik krijg de hele tijd condoleanceberichten. Mensen zijn bedroefd over de dood van mijn man, die ze graag mochten omdat hij een goede man was... Het enige wat ik vraag is gerechtigheid," zegt Andrea.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team