Zoeken

Islamofobe aanslag op moslimgezin in Canada, vier doden

9 juni 2021 - 15:00 - Wereld

©

Een 20-jarige man heeft in London, een stad in het zuidwesten van de Canadese provincie Ontario, een gezin dat aan het wandelen was met zijn auto aangereden en gedood. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en raakte een negenjarig jongetje ernstig gewond.

De slachtoffers, allen uit dezelfde moslimfamilie, waren naar verluidt het doelwit van deze "vooropgezette" aanval door de persoon die met zijn pick-up truck op hen inreed. Een "opzettelijke daad" volgens het hoofd van de politie, Steve Williams, die er tijdens een persconferentie aan toevoegde dat "de slachtoffers het doelwit waren vanwege hun moslimgeloof".

Lees ook: Canada: moslima en peuter slachtoffer racist (video)

Volgens de politie stonden op zondag 6 juni vijf leden van het gezin te wachten om een kruispunt over te steken toen een zwarte pick-up "de stoep opreed en hen aanreed". De namen van de slachtoffers zijn niet vrijgegeven, maar het gaat om een 74-jarige vrouw, een 46-jarige man, een 44-jarige vrouw en een 15-jarig meisje, die drie generaties vertegenwoordigen van dezelfde familie, zei de Londonse burgemeester Ed Holder. Volgens lokale media zouden ze uit Pakistan komen. Een negenjarige jongen uit hetzelfde gezin werd na de aanval in ernstige toestand in het ziekenhuis opgenomen.

Premier Justin Trudeau zei dat hij "ontzet" was. "Aan de geliefden van degenen die geterroriseerd zijn door de daad van haat van gisteren, we zijn er voor jullie. Voor islamofobie is geen plaats in onze gemeenschappen. Deze haat is verraderlijk en verachtelijk en er moet een einde aan komen", twitterde de regeringsleider.

Lees ook: Moskee in Canada twee keer aangevallen in week tijd

De Nationale Raad van Canadese Moslims van zijn kant zegt "meer dan ontzet te zijn en roept op tot gerechtigheid na de afschuwelijke, door haat gemotiveerde auto-aanslag op een moslimfamilie in London-Ontario, die zondagavond aan het wandelen was". "Dit is een terroristische aanslag op Canadees grondgebied en moet als zodanig worden behandeld," zei de voorzitter, Mustafa Farooq. Ook de Muslim Association of Canada riep de autoriteiten op om "deze afschuwelijke aanval te behandelen als een daad van haat en terrorisme".

De tragedie, die sterke emoties heeft aangewakkerd, is de dodelijkste anti-moslimaanval in Canada sinds de schietpartij in de moskee van Quebec waarbij in 2017 zes mensen om het leven kwamen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team