Zoeken

Marokkaan laat flinke rekening achter in Brits ziekenhuis

12 februari 2023 - 13:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse man is één van de buitenlanders uit 155 landen die de publieke gezondheidszorg (NHS) in het Verenigd Koninkrijk £219 miljoen verschuldigd zijn. Het gezondheidstoerisme ligt onder vuur.

Na verzoeken om openbaarheid van informatie aan 219 zorginstellingen in Engeland en Wales werd ontdekt dat 98 mensen geld verschuldigd zijn en dat 34 mensen rekeningen hebben van meer dan 1 miljoen pond. Patiënten uit 155 verschillende landen die dankzij de Britse belastingbetalers kraamzorg, kankerbehandelingen en hartoperaties hebben gekregen, zijn de NHS £219 miljoen schuldig, onthult Mail Online. Hiertoe behoort één enkele patiënt uit Marokko die een rekening van 333.000 pond heeft uitstaan voor een niet nader genoemde behandeling. Ook burgers uit rijke landen zoals de Verenigde Staten, Canada en Australië, hebben rekeningen uitstaan voor een bedrag van 2,4 miljoen pond.

Lees ook: Marokko leidt 2800 artsen en 5600 verpleegkundigen op

Naast buitenlanders zijn ook Britse burgers geld verschuldigd aan de gezondheidszorg. Zo maken veel expats die naar het buitenland verhuisden bij hun terugkeer gebruik van de NHS, terwijl ze geen recht hebben op een gratis behandeling. Het conservatieve parlementslid Henry Smith riep daarom op tot de invoering van een "veel robuuster systeem" voor het in rekening brengen van kosten aan overzeese bezoekers. "Dit electieve gebruik van de NHS door overzeese bezoekers is onaanvaardbaar, we moeten een veel robuuster systeem overwegen om dit te beperken," zei hij.

Lees ook: Marokkaanse verpleegkundigen in Quebec teleurgesteld

"De NHS wordt gefinancierd door de belastingbetalers en het is dan ook terecht dat overzeese bezoekers bijdragen aan hun behandelingskosten," zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg. "Wij hebben de regels aangescherpt zodat niet-spoedeisende NHS-zorg vooraf wordt betaald en eventuele schulden in verband met de verlening van spoedeisende zorg worden vervolgd. Uitstaande schulden worden daarbij in aanmerking genomen bij nieuwe visumaanvragen." Een strategie die vruchten heeft afgeworpen. "Als gevolg hiervan is tussen 2015 en 2021 bijna 3 miljard pond aan inkomsten binnengehaald van overzeese bezoekers die gebruik maken van de NHS", meldt de ambtenaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team