Zoeken

Britse ambassadeur in Marokko tegen erkenning Marokkaanse Sahara?

24 mei 2024 - 09:00 - Wereld

©

De Britse ambassadeur in Marokko, Simon Martin, zou zich verzetten tegen de erkenning van de Marokkaanse Sahara door het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de Britse parlementslid Daniel Kawczynski in een verslag van een bijeenkomst in het Britse parlement.

Daniel Kawczynski, een fervent voorstander van de banden tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk, voerde hierover een discussie met Simon Martin tijdens een bezoek aan Marokko. De ambassadeur zou hebben gesteld dat een erkenning van de Marokkaanse Sahara de Britse relaties met overzeese gebieden, met name de Falklandeilanden, zou schaden. Kawczynski betwist dit en wijst erop dat andere bondgenoten, zoals de Verenigde Staten, Israël, Spanje, Frankrijk, Nederland en Duitsland, de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara wel hebben erkend.

Lees ook: Algerije vreest Britse erkenning Marokkaanse Sahara

Het parlementslid vraagt om opheldering van de Britse regering over de redenen voor het uitblijven van erkenning. Hij stelt dat er geen juridische of constitutionele belemmeringen zijn en dat een erkenning de bilaterale relaties juist zou versterken. Kawczynski verwijst naar een rapport van professor Weller, waarin wordt geconcludeerd dat een erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara "onze relaties met onze overzeese gebieden en met de Falklandeilanden zou versterken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team