Zoeken

Schotse minister onder vuur voor dure Marokko-vakantie

19 november 2023 - 13:00 - Wereld

©

Een Schotse minister ligt onder vuur vanwege een vakantie in Marokko waarbij zijn kinderen een iPad van het Parlement gebruikten, wat leidde tot roamingkosten van 11.000 pond die door de belastingbetaler zijn betaald. Aanvankelijk hield de minister vol dat het om een parlementaire uitgave ging.

Michael Matheson, Schotse minister van Gezondheid, nam de iPad van het Parlement mee tijdens een reis naar Marokko in december, waar zijn tienerkinderen het toestel gebruikten. Dit leidde tot het gebruik van 3,18 GB aan data, met een kostenplaatje van 7345,689 pond en in totaal 10.935,74 pond aan roamingkosten. Deze hoge rekening, betaald door het Parlement, veroorzaakte felle reacties van de oppositie, die Matheson opriepen de rekening terug te betalen en af te treden. Premier Humza Yousaf nam het op voor zijn kabinetslid.

Lees ook: Schotse minister gevraagd om af te treden na reis naar Marokko

Matheson moest zich verantwoorden voor deze kosten. Hoewel hij aanvankelijk beweerde dat de iPad voor parlementaire doeleinden was gebruikt, gaf hij uiteindelijk toe dat zijn kinderen het toestel hadden gebruikt. In tranen bekende hij dat hij het gebruik van de iPad door zijn familie niet eerder had genoemd omdat hij "eerst en vooral een vader" is en zijn kinderen wilde "beschermen" tegen "politieke en media-aandacht". Hij gaf toe dat er fouten zijn gemaakt, zowel door hemzelf als door zijn familie.

Lees ook: Canadese verantwoordelijke in opspraak na vakantie in Marokko

De minister verzekerde dat hij pas recentelijk had vernomen dat de iPad door zijn familie was gebruikt. Hij heeft zich geëngageerd om de kosten terug te betalen aan het parlement, zoals geëist door oppositieleden, maar weigert om af te treden. "Nee, dat heb ik niet gedaan. En dat ben ik ook niet van plan. Ik ben van plan mijn werk als parlementslid voor Falkirk West voort te zetten en de aanzienlijke verantwoordelijkheden die ik heb als minister van Gezondheid op me te nemen," antwoordde hij op vragen van journalisten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team