Zoeken

Marokkaan in Israël gearresteerd voor cocaïnesmokkel

18 juni 2023 - 11:00 - Wereld

©

Een Marokkaan, een Spanjaard en een Israëliër werden afgelopen woensdag gearresteerd voor een poging om 700 kilo cocaïne vanuit Colombia naar Israël te smokkelen.

Rashid Makboul, een 43-jarige Marokkaan, de Spanjaard Jordi Sala Serra (43), en de Israëliër Shahar Zayton (47), woonachtig in Jeruzalem, werden gearresteerd na een gezamenlijk onderzoek van de centrale politie-eenheid van Jeruzalem, de inlichtingendienst en het districtsprocureurkantoor van de stad. Het onderzoek naar de drugsorganisatie begon twee jaar geleden, nadat de politie van Jeruzalem door de Colombiaanse autoriteiten op de hoogte was gesteld van Makboul en Serra’s plannen om 2000 kilo cocaïne naar Israël te smokkelen.

Lees ook: Cocaïnehandel van Marokko naar Nederland intensiveert

De rechercheurs deden zich voor als dealers. Makboul en Serra reisden naar de Colombiaanse stad Cartagena om de verkoper ’VV’ te ontmoeten, de kwaliteit van de cocaïne te verifiëren en de voorwaarden van de transactie te onderhandelen. Beide partijen gingen akkoord met de betaling van 26.000 dollar per kilogram. In april werden Makboul en Zayton geïnformeerd dat de lading naar Israël werd vervoerd.

Lees ook: Spanje rolt criminele organisatie op dat Nederlandse cocaïne naar Marokko vervoerde

Maar de verkoper bleek een undercoveragent te zijn en de drugs zijn nooit in Israël aangekomen. De ’partners’ van de verkoper in Israël, ook undercoveragenten, toonden een video aan de verdachten om hen gerust te stellen en hen te overtuigen dat de drugs uit Colombia waren aangekomen. Maar de verdachten beseften dat ze in de val waren gelopen en vluchtten naar Jeruzalem waar ze uiteindelijk werden gelokaliseerd en gearresteerd. Ze zijn in voorlopige hechtenis genomen en riskeren een jarenlange gevangenisstraf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team