Zoeken

Cocaïnehandel van Marokko naar Nederland intensiveert

16 mei 2023 - 11:00 - Wereld

©

Criminele organisaties maken steeds vaker gebruik van de logistieke netwerken voor hasjhandel tussen Marokko en Nederland via Spanje voor de handel in cocaïne. Dat blijkt uit het rapport 2023 van het Bureau van de Verenigde Naties voor de bestrijding van Drugs en Criminaliteit (UNODC).

De drugshandelaars vervoeren cocaïne meestal via de haven van Algeciras. De haven wordt beschouwd als knooppunt van de internationale cocaïnehandel naar Europa via de Straat van Gibraltar, aldus het UNODC-rapport 2023. Daarin wordt ook gewezen op een explosie van de wereldwijde cocaïneproductie in de afgelopen twee jaar, na een vertraging als gevolg van de Covid-19 pandemie. Het document onthult het gebruik van logistieke hasjtransporten voor cocaïnehandel, van Marokko naar Nederland via Spanje. "Het lijkt erop dat de smokkelroutes worden beheerd door netwerken die in de Campo de Gibraltar zijn gevestigd", aldus het rapport.

Lees ook: Spanje rolt criminele organisatie op dat Nederlandse cocaïne naar Marokko vervoerde

In 2021 arresteerde de Spaanse politiemacht Guardia Civil in Barcelona een handelaar die cocaïne van Colombia naar Europa vervoerde via de Straat van Gibraltar. Hij maakte daarbij gebruik van dezelfde logistiek en contacten die hij inzette voor de hasjhandel. Het rapport wijst erop dat de handelaren hun routes hebben gediversifieerd en steeds meer cocaïne naar de havens van Antwerpen, Rotterdam en Hamburg sturen en de traditionele toegangspunten van Spanje en Portugal vermijden. Ze verbergen kleine hoeveelheden cocaïne in boeken, religieuze beelden en voertuigonderdelen, aldus het rapport.

Sinds 2019 is ook het gebruik van West- en Centraal-Afrikaanse routes om cocaïne naar Europese markten te vervoeren aanzienlijk toegenomen. In 2021 werd op het continent een recordhoeveelheid drugs in beslag genomen. "Het potentieel voor de uitbreiding van de cocaïnemarkt in Afrika en Azië is een gevaarlijke realiteit. Ik dring er bij regeringen en andere actoren op aan de bevindingen van het rapport nauwkeurig te bestuderen om te bepalen hoe deze transnationale dreiging kan worden aangepakt met transnationale antwoorden, op basis van bewustmaking, preventie en internationale en regionale samenwerking", aldus uitvoerend directeur Ghada Waly van UNODC bij de presentatie van het rapport.

Lees ook: Mocro-maffia baart Europol zorgen

"Zodra de cocaïne in Spanje aankomt, wordt een groot deel ervan in voertuigen over land door Europa gedistribueerd. Er zijn echter ook gevallen waargenomen van overslag van containers naar havens in andere Europese landen, zoals België, Nederland en Italië, zoals bijvoorbeeld in de haven van Algeciras bij de Straat van Gibraltar", aldus het VN-agentschap. In het gebied van de Costa del Sol alleen al zijn er meer dan 100 drugshandelnetwerken actief, die onder meer gebruik maken van onderwaterdrones om de drugs over de Straat van Gibraltar te vervoeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team