Zoeken

Spanje rolt criminele organisatie op dat Nederlandse cocaïne naar Marokko vervoerde

9 mei 2023 - 12:00 - Wereld

©

De Guardia Civil heeft een drugsorganisatie opgerold die via Melilla cocaïne van Nederland naar Marokko vervoerde. In totaal werden 21 personen gearresteerd en bijna 59 kilo cocaïne en 186 kilo hasj in beslag genomen, evenals voorwerpen en bankrekeningen ter waarde van meer dan 3,6 miljoen euro.

Het criminele netwerk werd geleid door twee broers, de ene gevestigd in Marokko en de andere in het Spaanse Granada. Ze werden actief gezocht door de Marokkaanse justitie voor twee smokkeloperaties van hasj en cocaïne. De eerste bestond in het vervoer van hasj van Marokko naar Spanje over zee, en de tweede in het vervoer van in Nederland en Barcelona gekochte cocaïne naar Marokko, via Melilla. De criminele organisatie gebruikte de winst van de hasjhandel om de cocaïnehandel te financieren, aldus de Guardia Civil.

Lees ook: Drone-oorlog tussen drugshandelaars en politie in Straat van Gibraltar

In totaal werden 14 huiszoekingen verricht in huizen in Melilla, Granada en de gemeenten Martorell, Rubí, Terrasa en Gélida in Barcelona. In laatstgenoemde stad ontdekte de Guardia Civil een laboratorium dat was uitgerust voor het ontvangen, snijden, wegen en verpakken van cocaïne. Daar werd een geldbedrag in contanten en 43,7 kilo cocaïne in beslag genomen. Het criminele netwerk hield zich ook bezig met het witwassen van geld van de drugsdeals, door de aankoop van luxe voertuigen en onroerend goed, die ze op naam van derden zetten.

De in beslag genomen goederen en voorwerpen hebben een totale geschatte waarde van 3.635.000 euro. In detail gaat het om 500.000 euro in contanten, 38 voertuigen, eigendommen en gebouwen ter waarde van 653.500 euro, 49 bankrekeningen, een grote hoeveelheid elektronische apparatuur en mobiele telefoons van de nieuwste generatie, producten voor de bereiding van drugs, 58,7 kilo cocaïne, 186 kilo hasj, een taser en andere voorwerpen.

Lees ook: Het levenstraject van de beruchte Marokkaanse drugshandelaar "El Nene"

De broer die in Granada woont was de leider van de groep. Hij had een grote veiligheidsdienst opgericht en beschikte over verschillende lijfwachten. Na zijn arrestatie stelden de onderzoekers vast dat hij valse papieren gebruikte en dat tegen hem een internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd door Marokko. De 21 arrestanten worden voor de rechtbank van Melilla vervolgd wegens misdrijf tegen de volksgezondheid, vervalsing van documenten en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team