Zoeken

Marokkaan in Frankrijk wil zaak sluiten door racisme

13 juni 2022 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Mouhssine Zouine, de uitbater van een bakkerij die in oktober 2020 werd geopend in het Franse Saint-Marcellin, overweegt zijn zaak te sluiten wegens het racisme waarmee hij dagelijks te maken heeft.

Spugen op zijn etalageruit, vuilnisbakken omgooien, beledigingen, minachtende opmerkingen... Mouhssine Zouine is het slachtoffer van ordinair racisme. "Op een dag kwam er een vrouw op me af toen ik op het terras zat met een buurvrouw. Ze riep naar me toe: ’Het is maar om je te zeggen dat ik niet met Marokkanen kan neuken’," vertelt hij aan Le Dauphiné Libéré. Hoewel hij Frans-Marokkaans is, vermoedt de voormalige trucker dat zijn huidskleur, zijn godsdienst (moslim) en de klank van zijn naam bij deze mensen zinloze racistische reacties oproepen.

Lees ook: Schrijfster Safia El Aaddam klaagt racisme in Spanje aan

Sinds januari is er een duidelijke vertraging in zijn handel. Volgens Mouhssine is dit het gevolg van een soort "boycot". Hij is ontredderd en overweegt zijn zaak te sluiten, terwijl hij dit eigenlijk helemaal niet wil. "Ik heb mijn tijd geïnvesteerd, mijn geld en ik breng weinig tijd met mijn vrouw en kinderen door, omdat ik hier van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat ben. Ik sluit liever de zaak dan dat ik tot het uiterste gedreven wordt. [...] Ook al "wil ik degenen die ons haten niet plezieren [...] Het doet pijn en het tast mijn gemoedstoestand aan, want er is niets dat we kunnen zeggen of doen...", zegt hij.

Lees ook: België: 30 politieagenten verdacht van racisme en mobbing

Mouhssine kan wel rekenen op de steun van zijn trouwe klanten en sympathisanten op sociale media. Ze hebben hem geadviseerd een klacht in te dienen, maar hij denkt dat dit een tijdverspilling is. "Ik wil wel, maar om een klacht in te dienen tegen X, waarvoor? X is lucht, tegen wie moet ik vechten?"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team