Zoeken

Franse Marokkaan krijgt celstraf na jaren schuilen in Marokko

11 juni 2022 - 11:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Een in Frankrijk wonende Marokkaanse man was in 2017 naar Marokko gevlucht nadat hij ervan werd verdacht een grote drugssmokkeloperatie tussen Orléans en Darvoy te hebben geleid. Vijf jaar later werd hij veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Na bijna vijf jaar op de vlucht te zijn geweest, gaf Miloud T. zich in maart van dit jaar aan bij de Franse politie en werd hij in hechtenis genomen, meldt La République du centre. Dinsdag moest hij zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Orléans. Hij werd verdacht in een zaak van drugshandel uit 2017. De Franse politie nam toen 1200 kilo cannabis en 800 gram cocaïne in beslag.

Lees ook: Door Interpol gezochte Marokkaan in Sebta gearresteerd

Miloud vluchtte na de vondst naar Marokko. "Een neef van mij stond erop om naar zijn verlovingsfeest te gaan," vertelde hij de rechtbank. Deze verklaring overtuigde de rechter niet. "Je liet je familie achter, inclusief je premature baby?" vroeg ze hem. "Ik was regelmatig in het ziekenhuis, mijn familie kon niet komen," antwoordde Miloud, waaraan de rechter toevoegde: "En waarom ben je niet teruggekomen?". "Mijn account was geblokkeerd door de politie, ik had gehoord dat ze een procedure tegen me gingen beginnen. Ik raakte in paniek en was bang om naar de gevangenis te gaan," legde de beschuldigde verder uit.

De dag na zijn vertrek doorzocht de politie zijn huis en vond en 410 euro en 95 gram cannabis. Zijn banksaldo bedroeg 16.000 euro. Bovendien werd Miloud "vijf keer gezien in het gezelschap van een andere hoofdverdachte in deze zaak", die net als de anderen in 2019 werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 euro.

Lees ook: Spaanse politieagenten gearresteerd voor drugshandel met Marokko

Miloud stelde dat hij de hoofdverdachte voor persoonlijke zaken had ontmoet. Bij gebrek aan duidelijke bewijzen vroeg het Openbaar Ministerie drie jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een criminele bende. "We hebben niet genoeg bewijs om te zeggen dat hij het hoofd van het netwerk is, maar we hebben genoeg elementen om te bewijzen dat hij altijd op het juiste moment op de juiste plaats was," betoogde hij. "Een rechter schrijft geen verhaal, dat doet het Openbaar Ministerie", antwoordde de advocaat van Miloud.

De rechtbank veroordeelde de verdachte. Hij kreeg een gevangenisstraf van twee jaar zonder voorwaardelijke vrijlating, een voortgezette gevangenisstraf en de verbeurdverklaring van 16.000 euro die hij had "gespaard omdat hij in 2017 bij zijn moeder woonde".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team