Zoeken

Juridische problemen voor baasje van hond die kat doodbeet in Fez

10 mei 2022 - 09:40 - Marokko

©

De bazin die haar hond aanzette tot het doden van een katje in Fez, krijgt te maken met juridische problemen. Youssef Rharib, de enige advocaat in Marokko die gespecialiseerd is in dierenrechten, heeft besloten om een klacht in te dienen tegen de vrouw.

Advocaat Youssef Rharib kondigde zijn besluit aan om een klacht in te dienen in een verklaring aan SNRTnews. Hij zegt dat hij de jonge vrouw wil vervolgen die een video publiceerde waarin te zien is dat ze haar hond aanzet om een katje in Fez te doden. Dit besluit volgt op talrijke oproepen van Marokkanen op sociale media om de vrouw te vervolgen. Maar gerechtigheid herstellen in een zaak zoals deze, betekent eigenlijk dat je eerst een "juridische handicap" moet verhelpen, merkt de advocaat op. "Afgezien van een aantal wetsartikelen, die in feite de belangen van de ‘dierenbezitters’ beschermen, zijn er eigenlijk geen wetten of straffen die rekening houden met de ernst van de misdaden die dagelijks tegen hulpeloze wezens worden begaan", betoogt hij.

Lees ook: Dozijn honden dood door vergiftiging in Agadir

Met deze juridische leemte in het achterhoofd, zet Youssef Rharib in op een diepgaand onderzoek. De omstandigheden van het incident moeten duidelijk in kaart worden gebracht om te bepalen hoe de zaak het best kan worden aangepakt en welke juridische opzet voor de zaak ontwikkeld moet worden. "De zaak bestaat uit twee delen," legt hij uit. Het Wetboek van Strafrecht bevat de artikelen 601 tot 603. Die voorzien wel in een maximale boete van 1200 dirham, maar de bepalingen van de artikelen zijn zeer beperkt, met name omdat ze de belangen beschermen van de ’dierenbezitters’ en niet die van het dier.

Lees ook: Marokkanen verontwaardigd over ernstige dierenmishandeling

Youssef Rharib wil zijn betoog baseren op de internationale verklaring van de rechten van dieren. In het derde artikel van deze tekst wordt bepaald dat "geen enkel dier mishandeld of wreed behandeld mag worden" en dat "het dode dier met fatsoen moet worden bejegend".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team