Zoeken

Anadolu-persagentschap ontmoet wereld-Marokkanen

9 augustus 2022 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Na een vakantie van enkele weken in Marokko is de Marokkaanse diaspora aan zijn terugreis begonnen. De Spaanse havens zijn klaar om ze te ontvangen in deze tweede fase van Operatie Marhaba. Zij kregen ter plaatse bezoek van het Turkse persbureau Anadolu.

Operatie Marhaba werd dit jaar hervat na een onderbreking van twee jaar als gevolg van een gezondheids- en diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje. Deze zomer reisden veel wereld-Marokkanen uit Frankrijk, België, Duitsland en Nederland naar het koninkrijk via de Spaanse snelwegen en havens om tijd door te brengen met hun verwanten.

Lees ook: Marhaba 2022: Sebta voert inwisselbaarheid boottickets in

"Toen ik jong was, gingen we samen met mijn ouders en mijn broers en zussen. Mijn moeder bereidde maaltijden voor iedereen op voorhand: brood, hardgekookte eieren, ingeblikt voedsel, enzovoort," vertelt Karim, een wereld-Marokkaan uit Berkane en vader van vier kinderen, aan persbureau Anadolu. Net als hij kochten verschillende mensen en hun gezinnen boottickets om via Spaanse havens naar Marokko te reizen.

In Almeria, bijvoorbeeld, wachtten velen in hun voertuigen op de veerboten naar Nador. Hetzelfde geldt voor de havens van Malaga, Motril of Algeciras. Aan de grens van Melilla met Marokko moesten wereld-Marokkanen urenlang in de zon staan om het koninkrijk binnen te mogen.

Lees ook: Voorkeur wereld-Marokkanen gaat uit naar haven Algeciras

"Met kinderen in de auto is het erg vermoeiend, maar we hebben geen andere keuze dan rustig te wachten," zegt Nora, terwijl ze wacht bij de Marokkaanse grens. "We hebben lang op dit moment gewacht. Dus die paar uur wachten doen er niet toe," voegt ze eraan toe. Van de 5 miljoen Marokkanen in het buitenland woont 80% in Europa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team