Zoeken

Marhaba 2023: grote comeback Marokkaanse diaspora

29 juni 2023 - 09:01 - Marokkanen in het buitenland

©

Dit jaar valt de Marhaba 2023-operatie samen met Eid ul-Adha, waardoor de reünie nog meer betekenis krijgt. In totaal worden er deze zomer zo’n 3 miljoen Wereld-Marokkanen verwacht.

De actie ging op 5 juni van start en loopt nog tot 15 september en heeft als doel Marokkanen die in het buitenland wonen in de best mogelijke omstandigheden te verwelkomen. Om dit te realiseren heeft de internationale luchthaven Mohammed V in Casablanca al zijn personele en logistieke middelen gemobiliseerd. Abdelhamid Sanhajir, hoofd projecten van de Mohammed V Stichting voor Solidariteit, zegt dat de stichting met het naderen van Eid ul-Adha zijn activiteiten heeft opgevoerd om meer hulp te kunnen bieden aan Marokkanen die in het buitenland wonen, met name aan degenen die slechts voor de duur van de vakantie komen, schrijft MAP.

Lees ook: Recordopkomst Marokkaanse diaspora in Algeciras

Abdelhak Mazour, directeur van de luchthaven Mohammed V, zegt dat er gedurende deze periode een aantal maatregelen zijn genomen om een vlotte doorgang voor alle passagiers te garanderen. Op praktisch niveau is de luchthaven begonnen met werkzaamheden om de capaciteit te vergroten, de formaliteiten te vereenvoudigen en de bagageafhandeling te verbeteren dankzij de ingebruikname van drie nieuwe bagagebanden. De verbeteringen worden doorgevoerd in afwachting van de vertrekfase die op 1 augustus van start gaat, in nauwe samenwerking met de Stichting Mohammed voor Solidariteit.

Lees ook: Voorrang voor Europese Marokkanen aan grens met Melilla

De operatie Marhaba 2023 ging op 5 juni van start en werd positief onthaald door Marokkanen die in het buitenland wonen, aldus dezelfde bron. Ze spraken hun tevredenheid uit over de goede ontvangstomstandigheden op de luchthaven en verheugden zich op de hereniging met hun familie en geliefden ter gelegenheid van Eid ul-Adha. De stichting wil de groeiende toestroom van Marokkanen uit het buitenland tijdens de zomer ook ondersteunen door het opzetten van sociale en medische hulpdiensten. Daarvoor zijn zo’n 1.400 mensen gemobiliseerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team