Zoeken

Marhaba 2023: Marokkaanse diaspora mijdt Sebta

2 augustus 2023 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het aantal Marokkanen uit Europa die ervoor gekozen hebben om via Sebta naar Marokko te reizen in het kader van Operatie Marhaba, is dit jaar met 10% gedaald ten opzichte van 2022.

Ruim 500.000 wereld-Marokkanen en ongeveer 130.000 voertuigen zijn al via de haven van Sebta en de Tarajal-grens Marokko binnengekomen. Dat is respectievelijk 10% en 7% minder dan in 2022, volgens Francisco Ruiz Boada, de directeur-generaal van de civiele bescherming in de enclave. Hij prees daarbij de vlotte verloop van Operatie Marhaba dit jaar.

Lees ook: Operatie Marhaba: voorspellingen wijzen op recordaantallen

Volgens El Faro de Ceuta is deze daling voornamelijk te wijten aan het tariefbeleid van de rederijen die de prijzen van de boottickets van Algeciras naar Tanger en Sebta hebben verhoogd. Als gevolg daarvan bleef de inschepingszone leeg en bereikten de boten zondag nauwelijks 30% van hun capaciteit, een dag die als "kritiek" was aangekondigd.

Regeringsafgevaardigde Rafael García prees op zijn beurt de "buitengewone" vlotheid van de Operatie Marhaba 2023 in de haven en aan de grens van Sebta, en bedankte Marokko voor de "uitstekende samenwerking" dit jaar.

Lees ook: Marhaba 2023: recorddrukte verwacht dit weekend

"We hebben bijna 1,1 miljoen reizigers in de heenfase, en als we zo doorgaan, zullen we dicht bij de cijfers van 2019 komen, voor de pandemie, toen bijna 3,3 miljoen mensen deelnamen aan de heen- en terugfase van de Operatie," voegde hij eraan toe.

Bladna.nl