Zoeken

Marhaba 2021: woede onder wereld-Marokkanen over hoge ticketprijzen

15 juni 2021 - 11:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Wereld-Marokkanen die na de heropening van de Marokkaanse grenzen op 15 juni per veerboot naar Marokko willen komen, hebben te maken met flinke obstakels. Het grootste probleem is de exorbitante stijging van de ticketprijzen voor de overtochten.

Vooral voor de wereld-Marokkanen in Spanje is een reis naar Marokko onder de huidige omstandigheden flink duurder dan normaal. "De uitgaven voor vakanties in Marokko zullen dit jaar verdubbelen. Het tekort van Spanje zal worden gecompenseerd door wat wij moeten uitgeven om naar Sète te komen," vertelt de Spanje woonachtige Mohamed Hajji aan het tijdschrift TelQuel. Voor de Spaanse wereld-Marokkanen, met name degenen die met hun gezin naar Marokko reizen, zal het dit jaar een compleet andere ervaring worden. "De afstand tussen de steden van Zuid-Spanje en Frankrijk is erg groot en een reis die normaal gesproken 1 uur per boot duurt, duurt dit jaar 36 uur", zegt Hajji.

Lees ook: Ruim miljoen wereld-Marokkanen annuleren reis naar Marokko

Wereld-Marokkaan Hajji meent dat een reis naar de haven van Sète vanuit steden in Zuid-Spanje ongeveer 2000 euro (ongeveer 21.000 dirham) zal kosten voor gezinnen. Maar hij hekelt vooral de torenhoge ticketprijzen voor de overtocht. "Het enkeltje, dat vóór de pandemie 500 euro (ongeveer 5000 dirham) kostte, is verviervoudigd tot 2000 euro. Dit omvat alleen de kosten van het instappen in de auto en een kleine slaapkamer," zegt Hajji. Hij schat in dat een gezin al gauw 4000 euro (ongeveer 42.000 dirham) betaalt voor alleen één overtocht. "Dit betekent dat gezinnen meer dan 80.000 dirham moeten betalen alleen voor de heen- en terugreis."

Niet alleen de Spaanse wereld-Marokkanen worden geconfronteerd met een onmogelijke situatie. Zouhair Boufarissi, een jonge Marokkaan die in de toeristische sector werkt, vertelt dat de stijging van de ticketprijzen voor de veerboot die vanuit Genua vertrekt, onmiddellijk na de bekendmaking van de heropening van de Marokkaanse grenzen begon. "Tijdens de pandemie kreeg ik een uitzonderlijke toestemming om een vakantieperiode in Marokko door te brengen met mijn kleine gezin. Als ik eind vorig jaar de prijzen vergelijk met deze periode, ik verzeker je dat er een stijging is van 1000 tot 1500 euro", vertelt Boufarissi

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team