Zoeken

Smail Nabi gevangen in Algerije: zijn familie vecht voor zijn vrijlating

2 december 2023 - 21:00 - Wereld

©

De Frans Marokkaanse Smail Nabi, een van de overlevenden van het tragisch incident nabij Saïda, bevindt zich in een moeilijke situatie in een Algerijnse gevangenis. Zijn familie zet zich in voor zijn vrijlating na een vakantie die uitliep op een nachtmerrie.

Op 29 augustus werd Smail Nabi, die tijdens een jetski-uitje voor de kust van Saidia per ongeluk in Algerijnse wateren terechtkwam, gearresteerd door de Algerijnse marine. Twee van zijn medevakantiegangers werden doodgeschoten, terwijl Nabi werd beschuldigd van illegale grensoverschrijding en gevangengezet.

Lees ook: Vakantiegangers gedood in Saïdia: Algerije veroordeelt overlevende

Kort na het incident werd Smail Nabi op 30 augustus voor de rechtbank van Bab El-Assa gebracht en veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor het illegaal betreden van het Algerijns grondgebied. Zijn echtgenote, Israa Snabi, vertelt over zijn verschijning in de rechtbank en over de omstandigheden van zijn arrestatie. De straf werd in beroep bevestigd, en later zelfs verzwaard tot een jaar gevangenisstraf vanwege een beschuldiging van ’smokkeldelict’.

De situatie verslechterde toen Smail Nabi, die in Frankrijk als automonteur werkte en een leeg strafblad had, op 6 september veroordeeld werd tot een extra zes maanden gevangenisstraf en een boete van 15 miljoen dinars (ongeveer 100.000 euro) voor het zonder de juiste documenten overvaren van een grens met een jetski. Deze straf werd in hoger beroep verhoogd naar een jaar. Nabi’s vrouw benadrukt dat haar echtgenoot niet in staat was om in cassatie te gaan tegen deze vonnissen en dat hij de gevangenis niet zal verlaten totdat de boete is betaald.

Lees ook: Algerije weigert lichaam door kustwacht doodgeschoten Marokkaan terug te geven

Sindsdien vecht Israa Snabi voor de vrijlating van haar man, die nu in een overbevolkte cel verblijft en aanzienlijk gewicht heeft verloren. Ze heeft verschillende pogingen ondernomen om aandacht voor de zaak te krijgen, waaronder correspondentie met de Franse minister van Buitenlandse Zaken en een brief aan president Emmanuel Macron. Israa stelt dat Frankrijk weinig doet om haar man te helpen, die zelfs geen bezoek van de consul in de gevangenis heeft ontvangen.

Bladna.nl