Zoeken

Maghreb-Unie zonder Marokko: Libië verwerpt Algerijns project

7 april 2024 - 19:00 - Wereld

©

De Libische regering heeft haar steun uitgesproken voor de bestaande Unie van de Arabische Maghreb (UMA), die vijf landen omvat, waaronder Marokko. Dit is een tegenslag voor de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune, die een alternatieve Maghreb-Unie zonder Marokko wil creëren.

Tebboune’s plan om Marokko te isoleren en een "inclusieve" Maghreb-Unie te vormen, stuit op steeds meer weerstand. Na Mauritanië heeft nu ook Libië laten weten geen interesse te hebben in dit project.

Lees ook: Een Maghreb zonder Marokko: Algerije speelt de Mauritaanse kaart

Tijdens een briefing met de Libische president Mohamed el-Menfi benadrukte Taher al-Baour, de Libische minister van Buitenlandse Zaken, het belang van de UMA. Dit vijftallig verbond, inclusief Marokko, is volgens hem de beste manier om de Maghreb-samenwerking te bevorderen.

Lees ook: Algerije wil Maghreb Unie zonder Marokko

Abdelmadjid Tebboune verdedigt zijn plan door te stellen dat het de Maghreb-landen in staat stelt om hun stem te verenigen en gezamenlijke problemen aan te pakken. Hij ontkent dat zijn initiatief gericht is tegen Marokko en beweert dat alle landen in de regio welkom zijn. Analysten zien Tebboune’s plan echter als een poging om de Maghreb te verdelen en Marokko te straffen voor de Sahara-kwestie. De boycot van de tripartiete bijeenkomst door Mauritanië in maart was een duidelijk signaal van onvrede met Tebboune’s agenda.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team