Zoeken

Tunesië organiseert Maghreb-top zonder Marokko

21 april 2024 - 19:00 - Wereld

©

De presidenten van Algerije, Tunesië en Libië zullen maandag op Tunesische bodem hun eerste topbijeenkomst houden, specifiek tussen de Maghreb-landen die zij beschouwen als ’broederlijke landen’. De autoriteiten van Marokko en Mauritanië zijn niet uitgenodigd voor deze bijeenkomst.

Deze top is aangekondigd als de eerste van de "tripartiete Maghreb-bijeenkomsten" die in maart door de presidenten Abdelmadjid Tebboune van Algerije, Kais Saied van Tunesië en Mohamed Menfi van Libië zijn overeengekomen tijdens een eerder gehouden top in Algiers, zo maakte het Tunesische presidentschap bekend in een verklaring op Facebook.

Lees ook: Algerije wil Maghreb Unie zonder Marokko

Volgens het Spaanse persbureau Europa Press zijn zowel Marokko als Mauritanië niet uitgenodigd voor deze Maghreb-top die gepland staat in Tunesië. De leiders van Algerije, Tunesië en Libië hadden tijdens de top in Algiers benadrukt dat het noodzakelijk is om "de inspanningen te verenigen en te intensiveren om de economische en veiligheidsuitdagingen aan te gaan, ten dienste van de belangen van hun volkeren".

De bekendmaking van deze eerste "tripartiete bijeenkomst" van de Maghreb zonder Marokko heeft tot woede geleid bij de aan de Marokkaanse regering gelieerde media. Zij beschouwen deze stap als een poging om een "Maghrebijnse alliantie" tegen het koninkrijk te vormen.

Lees ook: Een Maghreb zonder Marokko: Algerije speelt de Mauritaanse kaart

Ter herinnering, Marokko en Mauritanië vormen samen met Algerije, Tunesië en Libië de Arabische Maghreb Unie, een regionale organisatie die sinds de laatste bijeenkomst in 1994 slechts nog nominatief bestaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team