Zoeken

Ex-inbreker Samir wast nu auto van BN’ers

24 mei 2022 - 15:40 - Wereld

©

De 30-jarige Samir Rabhi begaf zich als kind al op het slechte pad, hij pleegde meerdere inbraken en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij weer 20.000 euro uit een woning wilde halen. Maar deze keer ging hij er niet op in en belandde hij met behulp van zijn familie weer op het rechte pad.

Als 11-jarige jongen liep Samir voor het eerst met een vriend de plaatselijke supermarkt in om een blikje frisdrank te stelen. Maar van deze ’relatief onschuldige’ activiteit, gaat het snel van kwaad tot erger. "Soms liep ik tegen de lamp, kwam de politie bij mijn ouders thuis en kreeg ik corrigerende tikken van mijn vader. Ik wist dat ik ermee moest stoppen en toch ging ik door." Als tiener begon Samir scooters te stelen en in auto’s in te breken om tomtom’s te stelen. ’We pakten er soms tien op een dag en verkochten die voor 100 euro per stuk. Dat is veel geld, voor jongens van mijn leeftijd. Omdat het ons zo makkelijk af ging, bleven we hier lang mee doorgaan", zegt hij in het AD.

Lees ook: Mohamed kwam onder vrachtwagen naar Spanje en is nu maatschappelijk werker

Samir is niet trots op zijn eerste woninginbraak maar wil er wel over spreken om te laten zien hoe snel je in het verkeerde milieu kan worden meegetrokken. "Mijn moeder overleed toen ik 15 was en vanaf dat moment kon niets mij meer schelen. Zij was de belangrijkste vrouw in mijn leven en viel weg. Ik was emotioneel zwak en werd in die periode benaderd door twee oudere jongens. Zij wisten een huis waar goed geld lag. Ik was jong en dacht alleen maar: als we de buit verdelen, pak ik in één keer het bedrag dat ik anders zou verdienen met vijftig navigatiesystemen."

Samir kreeg bekendheid in de criminele wereld en begon ook steeds meer opdrachten te krijgen van de ’grote jongens’ voor straatroven, woninginbraken en afpersingen. Hij leefde ook voor de adrenaline-kick die hij voelde bij de inbraken. Zo nu en dan werd hij wel opgepakt en verdween hij achter de tralies, maar hij verborg dit voor zijn familie. "Ik zei dat ik onschuldig was en vrijwel altijd stond ik na drie dagen weer buiten. Er ontbrak elke keer bewijs en daarom bleef ik ermee doorgaan. Sterker nog: het werd een kat-en-muisspelletje met de politie."

Lees ook: Redouan, ’stoorzender’ op school, nu genomineerd voor ’Sociaal Werker 2022’

Van woninginbraken evolueert Samir naar afpersing en gewelddadige berovingen, tot hij door de mand valt en de politie hem op 3 april 2012 komt ophalen. "Het was zes uur in de ochtend toen het hele huis vol stond met politie. Voor ik het wist, stonden ze in mijn slaapkamer en had ik allemaal rode stippen op mijn lichaam. Dat bleken lasers uit hun wapens. Ik kreeg een zak over mijn kop en moest mee." Op 20-jarige leeftijd werd Samir veroordeeld tot 26 maanden gevangenisstraf. Voor het eerst stond hij stil bij zijn leven en de zogenaamde vrienden die niets meer van zich lieten horen. "Mijn familie bezocht mij wél. Ondanks dat ze boos waren, steunden ze mij. In onze cultuur blijf je altijd achter iemand staan. Mede daardoor kreeg ik ook het besef dat ze gelijk hadden. Ik dacht vrienden te hebben, maar mede door hun belandde ik op het verkeerde pad."

Samir hoorde pas terug van zijn vrienden toen hij vrij kwam. "Ze wisten een huis waar veel geld lag, of ik met ze mee ging." Maar hij had de knop al omgedraaid en wilde graag een echte job, al bleek dat makkelijker gezegd dan gedaan. Uiteindelijk vond hij met behulp van zijn vader werk bij een wasstraat. "Zonder mijn vader en vooral broer, was ik weer de verkeerde kant opgegaan. In de gevangenis leer je verkeerde mensen kennen en het is verleidelijk hen na je detentie op te zoeken. Je krijgt als je vrij bent ook weinig begeleiding en verleidingen liggen dus op de loer. Mede door de onvoorwaardelijke liefde van mijn familie ben ik op het rechte pad terechtgekomen én gebleven."

Lees ook: Lahcen, gisteren zonder papieren, vandaag verpleger in Spanje

Samir heeft nu een eigen bedrijf, waarmee hij auto’s op locatie van binnen kan reinigen. Dat aanbod is in Nederland klein. Voor het startkapitaal kreeg hij hulp van zijn broer en sindsdien is het hard gegaan. Samir heeft inmiddels een eigen klantenkring en reinigt ook auto’s van bekende Nederlanders. "Rappers bijvoorbeeld, maar ik ben ook bij Wendy van Dijk geweest... om maar een voorbeeld te noemen. Ik heb mijn jeugd verpest, maar nu probeer ik mensen blij te maken en ben ik op het rechte pad. Dat durf ik na al die jaren wel te zeggen. Daar heb ik enorm veel geluk mee gehad en ik besef als geen ander dat niet iedereen dit heeft."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team