Zoeken

Haagse loodgieter Anouar wil beroep valoriseren

24 augustus 2022 - 11:00 - Wereld

©

De Haagse loodgieter Anouar Otmane trekt met zijn doe-het-zelf video’s honderdduizenden kijkers en heeft ondertussen een trouwe fanbase opgebouwd. Het AD spreekt, in het kader van een serie over beroepen, met de 40-jarige loodgieter die ook een eigen bedrijf heeft.

Het beroep van allround loodgieter is heel divers. "Je maakt aan- en afvoerleidingen, repareert lekkages, installeert cv’s en verricht ander servicewerk. Voor het ontstoppen van wc’s moet je wel een sterke maag hebben. Maar het is vooral veelzijdig, mooi en technisch werk. Je moet mensen niet alleen kunnen uitleggen waar je mee bezig bent, maar ook tegels terug kunnen zetten nadat je een leiding hebt gerepareerd. Je bent immers vakman én het gezicht van het bedrijf", vertelt Otmane aan het AD.

Lees ook: Loodgieter Anouar is hit op sociale media

Als kind wist hij al dat hij zich tot dit beroep aangetrokken voelde. "Op de middelbare technische school regelde een lieve docent een stageplek voor me bij een tof loodgietersbedrijf. Na mijn stage wilde het bedrijf me graag behouden. Dat betekende echter niet dat ik klaar was met leren. Het ligt natuurlijk aan de persoon, maar het duurt in totaal zo’n tien jaar voordat je het vak onder de knie hebt. Dat is inclusief opleiding en specialisatie. Dat vond ik niet erg, omdat ik leergierig en perfectionistisch was. Dat ben ik nog steeds. Twee eigenschappen die ik prima kwijt kan in het vak."

Otmane genas recent van kanker en neemt momenteel enkel behapbare klussen aan. Daarnaast vindt hij het belangrijk om zijn werk te valoriseren. "Ik vind het leuk om met name jongeren te interesseren voor het vak. Min of meer per toeval ben ik zo een YouTube-kanaal begonnen waarop ik af en toe filmpjes post, bijvoorbeeld over hoe je de keuken het beste kan afkitten. Het begon als grap maar alleen al de eerste video kreeg meer dan 1 miljoen views!"

Vooral de afwisseling, de uitdagingen en het contact met klanten vindt hij leuk. "Een van de leuke dingen aan dit beroep is dat geen dag hetzelfde is en je constant wordt uitgedaagd. Het is niet verplicht tijdens de opleiding, maar het is handig om een cursus klantvriendelijkheid te volgen als je loodgieter wil worden. Elke dag leer je namelijk nieuwe mensen kennen. Als je op een vriendelijke en professionele manier aan klanten kan uitleggen wat je gaat doen en goed kan luisteren wekt dat vertrouwen en tevredenheid. Soms krijg je bijvoorbeeld een leuk fotootje van mensen die je goed geholpen hebt. Ik heb zelfs vriendschappen overgehouden aan klussen. Als mensen in de stress zitten met een lekkage en jij dat in een half uur kan oplossen, zijn mensen je oprecht dankbaar. Dat maakt mijn werk ontzettend leuk."

Lees ook: Rotterdamse Mohamed werd full-time imker

Om loodgieter te worden moet je wel veel vaardigheden ontwikkelen. "Het woord loodgieter dekt de lading niet meer. Inmiddels zijn loodgieters specialistische technici. Je moet abstract én praktisch kunnen denken, geduldig en leergierig zijn, mensen willen helpen en houden van de afwisseling. Omdat er een groot tekort is aan loodgieters, is er bovendien veel werk te verzetten. Soms voer je een klus uit onder hoge druk, letterlijk en figuurlijk! Daar moet je ook tegen kunnen. Dan helpt het als je een beetje humor hebt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team