Zoeken

Lidl verkoopt Israëlische avocado’s als Marokkaans

11 november 2023 - 13:00 - Wereld

©

In een Lidl-supermarkt in Frankrijk is ophef ontstaan over de herkomst van avocado’s. Op 6 november 2023 werden beelden op sociale media gedeeld van avocado’s met een etiket waarop als afkomst "Marokko" vermeldt stond. Nu blijkt dat de vruchten in werkelijkheid uit Israël afkomstig waren.

"Als rechtenstudent was mijn eerste reflex om te begrijpen waarom er verkeerde informatie aan klanten werd verstrekt," vertelde de jonge vrouw die de fraude ontdekte en de beelden deelde.

Lees ook: Fouad Ahidar onder vuur in België na steun aan Palestina

Lidl heeft gereageerd op deze kwestie door te stellen dat het een etiketteringsfout betrof, aangezien de supermarkt regelmatig avocado’s en granaatappels van verschillende herkomst (zoals Spanje, Peru, Colombia, Kenia, Israël, etc.) in de schappen heeft liggen.

Een team van het medium Actu bezocht de supermarkt en ontdekte dat, hoewel er ditmaal twee verschillende etiketten waren (één voor avocado’s uit Israël en één uit Marokko), er een discrepantie was in de etikettering. De avocado’s die als Marokkaans werden gelabeld, bleken uit Chili te komen, terwijl een Mexicaanse variëteit werd verkocht onder een Israëlisch label. Een medewerkster van de supermarkt, verklaarde dat het krat dat door de rechtenstudente was gedeeld, zowel Marokkaanse als Israëlische avocado’s bevatte, wat in strijd is met de verklaring van Lidl over een ’etiketteringsfout’.

Lees ook: McDonald’s Marokko ontkent steun aan Israël

De Franse Algemene Directie Concurrentie, Consumentenzaken en Fraudebestrijding (DGCCRF) benadrukt in een artikel van 9 oktober 2023 dat "voedingsmiddelen die te koop worden aangeboden een duidelijke en nauwkeurige etikettering moeten hebben om de consument zo goed mogelijk te informeren. De regelgeving met betrekking tot levensmiddelen vereist dat hun herkomst correct aan consumenten wordt weergegeven."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team