Zoeken

Lee Murray spreekt na 17 jaar voor het eerst over Kent-overval

9 april 2023 - 09:00 - Cultuur

©

De voormalig Marokkaanse UFC-vechter Lee Murray, heeft in een serie details onthuld over zijn rol bij wat één van de grootste bankovervallen in de geschiedenis wordt genoemd en plaatsvond in Tonbridge in het Verenigd Koninkrijk. De serie wordt in de eerste helft van deze maand uitgezonden.

Lee Murray, die momenteel 45 jaar oud is, heeft deelgenomen aan een door Showtime geproduceerde documentaire genaamd "Catching Lightning" van producent Pat Kondelis. De serie volgt het verhaal van de in het Verenigd Koninkrijk geboren MMA-vechter "Lightning" Lee Murray, van wie de Marokkaanse vader ook in het Verenigd Koninkrijk werd geboren en die zich opwerkte van de straten van Zuid-Londen naar de UFC, alvorens deel te nemen aan een van de grootste bankovervallen aller tijden.

Lees ook: Marokko arresteert vier verdachten diamantroof Zaventem

Murray groeide op in de achterstandswijk Woolwich in Zuidoost-Londen en sloot zich op 15-jarige leeftijd aan bij de plaatselijke Barnfield Boys-bende. Maar hij verschilde van zijn leeftijdsgenoten omdat hij fysiek en mentaal gebouwd was om te vechten. Al vroeg ontwikkelde hij een obsessie voor de UFC. Zijn trainers Terry Coulter en Remco Pardoel, evenals Cage Rage mede-oprichter Dave O’Donnell, beschrijven Murray als een woest wonderkind dat zijn bijnaam verdiende met zijn snelheid en kracht en terreur zaaide in de harten van zijn tegenstanders.

In 2004 won hij zijn eerste UFC-gevecht tegen Jorge Rivera. Hij had een succesvolle carrière kunnen hebben, maar een reeks gebeurtenissen belemmerden zijn opgang. Vermomd als politieagenten overvielen Murray en zijn handlangers in de nacht van 21 februari 2006 een Securitas-depot in Zuidoost-Engeland. Ze gijzelden de manager, zijn vrouw en zoon en dwongen hem de vestiging te openen. De overvallers namen 53 miljoen pond mee. Maar ze lieten 153 miljoen pond achter omdat daar geen ruimte voor was in hun voertuig. De politie vond later bijna 21 miljoen pond (28 miljoen euro) terug.

Lees ook: Marokkaan gearresteerd voor diamantroof van de eeuw in België

Onderzoekers slaagden erin acht verdachten te arresteren die werden vervolgd en veroordeeld tot verschillende gevangenisstraffen, wegens "georganiseerde misdaad op hoog niveau" of medeplichtigheid. Murray en zijn beste vriend Paul Allen waren naar Marokko gevlucht. Om een uitlevering aan Engeland te vermijden, verwierf hij de Marokkaanse nationaliteit. Hij ontsnapte echter niet aan de Marokkaanse justitie. Murray kreeg een zwaardere straf dan in het Verenigd Koninkrijk, wat met veel onbegrip werd onthaald door zijn vrouw Nicola en zijn vriend ’Mus’. Catching Lightning van Showtime wordt op 9 april in de bioscopen uitgebracht, meldt Daily Beast.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team