Zoeken

Koreaans programma wakkert debat aan over racisme in Marokko (video)

13 april 2023 - 12:00 - Marokko

©

Een aflevering van het tv-kookprogramma "CEO Baek" van de beroemde Zuid-Koreaanse chef Baek Jong Won, werd in Marokko gefilmd. Wat de makers niet verwachtten is dat het programma een debat zou ontketenen over racisme en spot tussen Marokkanen en Koreanen.

De filmploeg richtte in Marokko een kraam in op een avondmarkt. Het programma trok een enorme menigte. Op het menu: bulgogi- en galbitang rundvlees. Geen varkensvlees natuurlijk. Terwijl de opnames vlot verliepen, gingen de lichten plotseling uit, meldt koreaboo. De manager probeerde tevergeefs het licht weer aan te zetten. De tent bleef in duisternis gehuld, alsof de elektriciteit was afgesloten.

Lees ook: Walid Regragui over racistisch incident: "In onze religie wordt ons vergeving geleerd"

Ahmed, een Marokkaan die parttime door het team was ingehuurd om hen bij te staan, gaf helper BamBam onmiddellijk de opdracht om een boodschap aan chefkok Baek Jong Won over te brengen. "Luister. Zeg aan de chef dat we klaar zijn. Je hoeft de mensen niet meer te bedienen. Ze hebben niets gezegd. Er is een probleem. Ik weet niet waarom. Dat hebben ze me net verteld. We moeten de mensen niet meer bedienen." Volgens Ahmed zeiden de autoriteiten van de nachtmarkt dat het team van chef Baek Jong Won niet verder mocht serveren. Alleen klanten van wie de bestellingen al waren geregistreerd werden nog bediend.

Het team documenteerde de ondervonden moeilijkheden in de aflevering van de serie. In een video vroeg een Marokkaanse man die twijfelde over de ingrediënten van het gerecht meer informatie. Als antwoord legde Ahmed uit dat het rundvlees was. Later werd de Marokkaan opgenomen terwijl hij zei: "Mogen we dit wel eten? Er wordt gezegd dat deze mensen (Koreanen) kikkers eten!" Dit leidde tot een debat tussen Koreanen en Marokkanen.

Lees ook: Marokkaanse voetbalbond hekelt racisme tijdens CHAN in Algerije (video)

Sommige Koreanen beschuldigden de lokale autoriteiten ervan de tent te hebben gesloten omdat deze het beter deed dan de lokale kraampjes. Volgens hen is dit een uiting van racisme. Anderen verwijten het productieteam een gebrek aan inzicht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team