Zoeken

Antonio Guterres heeft rapport over Sahara ingediend

4 oktober 2021 - 10:40 - Wereld

©

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, maakt zich zorgen over de hervatting van vijandelijkheden tussen Marokko en de Polisario. Hij noemt de actuele situatie een "politieke tegenslag" voor "het bereiken van een politieke oplossing".

In een rapport over de Sahara dat hij op zaterdag 2 oktober aan de VN-veiligheidsraad heeft overhandigd, stelt Guterres dat de situatie ter plaatse "erg is verslechterd" in het afgelopen jaar. De hervatting van de vijandigheden tussen Marokko en de Polisario en de Covid-19-pandemie, hebben de "operationele omgeving van de Minurso" sterk gewijzigd, waardoor de vredesmissie moeilijkheden ervaart om haar missie in de regio uit te voeren.

Lees ook: Alexander Ivanko nieuwe speciale VN-gezant voor de Sahara

Guterres stelt heel erg bezorgd te zijn over de situatie en heeft het over "een duidelijk risico op escalatie zolang de vijandelijkheden voortduren". Hij roept daarom beide "partijen op om zich te kalmeren en de vijandelijkheden onmiddellijk te stoppen".

Persagentschap AFP bericht dat de secretaris-generaal van de VN in zijn rapport, dat nog niet openbaar is gemaakt, eraan herinnert dat de Polisario in november vorig jaar had aangekondigd dat het zich niet langer aan het staakt-het-vuren, dat sinds 1991 van kracht is, wilde houden na incidenten met Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team