Zoeken

Sahara: Duitsland en Marokko dichter bij elkaar

16 december 2021 - 20:20 - Marokko

©

Duitsland beschouwt het autonomievoorstel van Marokko als een belangrijke bijdrage tot de oplossing van het geschil over de Sahara.

"Duitsland steunt, net als Marokko, de inspanningen van de persoonlijke gezant van de VN-secretaris-generaal, Staffan de Mistura, om een rechtvaardige, duurzame en aanvaardbare politieke oplossing te bereiken op basis van resolutie 2602," aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock in een verklaring van haar departement.

Lees ook: Koning Mohammed VI bekritiseert Duitsland

Volgens Duitsland is Marokko een belangrijke brug tussen het Noorden en het Zuiden, zowel in politiek, cultureel als economisch opzicht. Het koninkrijk is een belangrijke partner voor de Europese Unie en Duitsland in Noord-Afrika. "Duitsland en Marokko onderhouden diplomatieke betrekkingen sinds 1956," verklaarde Baerbock, ook verwijzend naar de "uitgebreide hervormingen" die het koninkrijk de afgelopen tien jaar heeft doorgevoerd.

De Duitse minister benadrukte tevens de "belangrijke rol" die het koninkrijk speelt "voor de stabiliteit en de duurzame ontwikkeling in de regio". De diplomatieke inzet voor het vredesproces in Libië werd eveneens geprezen.

Lees ook: Duitsland wil vrede met Marokko

Sinds maart 2021 heeft Marokko de betrekkingen met Duitsland verbroken "omdat er diepe meningsverschillen waren over fundamentele kwesties betreffende het koninkrijk", met name over het standpunt van Berlijn inzake de Sahara en inmenging in de interne aangelegenheden van Marokko. Deze verklaring zou het begin kunnen zijn van een hervatting van de betrekkingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team