Zoeken

Polisario reageert op toespraak Koning Mohammed VI

24 augustus 2022 - 17:00 - Marokko

©

Het Polisario heeft gereageerd op de toespraak van Koning Mohammed VI ter gelegenheid van de herdenking van de Revolutie van de Koning en het Volk. Met name de passages over de Sahara vielen in het verkeerde keelgat.

"We hebben in de afgelopen jaren grote doorbraken gerealiseerd op regionaal en internationaal vlak, die ook gunstig zijn gebleken voor het rechtvaardige en legitieme standpunt van het Koninkrijk over de Marokkaanse Sahara. Wij zijn verheugd over het duidelijke en verantwoordelijke standpunt van Spanje, een buurland dat de oorsprong en de ware aard van dit conflict heel goed kent. Met betrekking tot bepaalde landen onder onze partners, traditionele of nieuwe, van wie de standpunten over de Sahara-kwestie dubbelzinnig zijn, verwachten wij dat zij de inhoud van hun standpunt verduidelijken en herzien, op een manier die dubbelzinnigheid uitsluit," aldus Koning Mohammed VI in zijn toespraak.

Lees ook: Sahara: Koning Mohammed VI bekritiseert Frans standpunt

Deze passage heeft het Polisario niet onberoerd gelaten. In een verklaring die door Abdulah Arabi, Polisario-afgevaardigde in Spanje, werd ondertekend, zegt de beweging dat de Sahara nog steeds één van de 17 niet-zelfbesturende gebieden is, die wachten op dekolonisatie. Daarnaast blijft Spanje derhalve de bestuurlijke macht van de laatste kolonie in Afrika. "Spanje moet de duidelijkheid en de kracht van het internationaal recht belichamen met betrekking tot de kwestie van de Westelijke Sahara, maar helaas heeft het land ervoor gekozen de bepalingen van het internationaal recht en de internationale legaliteit te negeren en te veronachtzamen", aldus de onafhankelijkheidsbeweging. Volgens het Polisario maakt elk standpunt dat in strijd is met het internationale recht de situatie nog ingewikkelder en verdwijnt elke mogelijkheid van vrede en stabiliteit in een regio die voor Europa en Spanje van vitaal belang is.

Lees ook: Toespraak Koning Mohammed VI op 20 augustus 2022 (video)

Volgens de onafhankelijkheidsbeweging ligt de oplossing van de Sahara-kwestie in een referendum of in de onafhankelijkheid van het gebied. Oplossingen die niet meer worden genoemd, noch denkbaar zijn, gezien de evolutie van de kwestie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team