Zoeken

Celstraffen voor racistische aanvallen op supporters Marokko

13 februari 2023 - 12:00 - Wereld

©

Het gerechtshof van Annecy in Frankrijk heeft drie verdachten veroordeeld voor gewelddadige daden tegen Marokkaanse supporters tijdens de wedstrijd Frankrijk-Marokko in de halve finale van het WK-2022.

De incidenten vonden plaats op 14 december 2022, tijdens de halve finale van het WK in Qatar, nadat Marokko door Frankrijk werd uitgeschakeld. Na de wedstrijd werd melding gedaan van geweldsdelicten tegen Marokkaanse supporters in het centrum van Annecy.

Lees ook: Extreemrechts plande aanvallen op Marokkaanse supporters in Parijs

Dankzij beelden van bewakingscamera’s werden drie mannen op 24 januari opgepakt. Tijdens huiszoekingen bij de verdachten vond de politie wapens, munitie en extreem-rechts materiaal, waaronder het boek Mein Kampf, een ring met de initialen SS en een bankkaart op naam van Adolf Hitler.

De verdachten zijn tussen 29 en 35 jaar oud. Ze werden aangeklaagd voor "geweldpleging met verzwarende omstandigheden". Tijdens de hoorzitting beschreef het Openbaar ministerie "drie mannen met een indrukwekkende uiterlijk die bokssporten beoefenen, waarvan twee voormalige militairen zijn". Twee van de verdachten hebben de feiten toegegeven en excuses aangeboden aan de slachtoffers. De derde verdachte houdt vol dat hij die avond niet aanwezig was, meldt L’Essor Savoyard.

Lees ook: Marokkaanse spelers vergeleken met apen: Deense omroep biedt excuses aan

Het vonnis viel eind vorige week. De drie mannen werden veroordeeld tot respectievelijk vier, zes en negen maanden gevangenisstraf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team