Zoeken

Chantage-zaak Koning Mohammed VI voor de rechter in Frankrijk

23 mei 2021 - 17:00 - Wereld

©

De Franse journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet zullen in Parijs worden berecht wegens "chantage" van Koning Mohammed VI. Zij worden ervan beschuldigd ermee te hebben gedreigd beschamende informatie over de Marokkaanse monarch te publiceren indien hun stilzwijgen niet gecompenseerd werd door een onderhandelde prijs van twee miljoen euro.

Aanvankelijk werden ze vervolgd voor "afpersing door bedreiging" en "chantage", maar de onderzoeksrechters lieten uiteindelijk de eerste aanklacht vallen tegen de twee Franse journalisten en auteurs van het in 2012 gepubliceerde boek over Koning Mohammed VI: "Le roi prédateur". Dit meldt AFP dat toegang kreeg tot hun beschikking van 2 februari. "In bedekte termen en met veel terughoudendheid, heeft Eric Laurent [...] Mohammed VI, de koninklijke familie en het Koninkrijk Marokko bedreigd om informatie te onthullen die de reputatie van de koninklijke familie ernstig zou kunnen schaden en het heersende regime zou kunnen destabiliseren. En dit om een onevenredige en ongerechtvaardigde som geld te verkrijgen," zeiden de rechters in de beschikking.

Volgens de advocaten van Eric Laurent, William Bourdon en Bertrand Repolt, "is het bevel tot voorgeleiding aan de correctionele rechtbank, zoals al te vaak het geval is, een copy-paste van de tenlastelegging". Ze voegen eraan toe dat "vanaf het begin een gerechtelijk mechanisme met veel bombarie en orkestratie in gang is gezet, zonder enige feitelijke basis. Ze vinden dat Eric Laurent moet worden vrijgesproken van de aanklacht van chantage. In dezelfde geest verklaarde de advocaat van Catherine Graciet, Eric Moutet, dat zijn cliënte "verheugd is zich eindelijk voor de rechter te kunnen verantwoorden na een onderzoek dat geen enkele directe deelname aan de geringste chantage heeft aangetoond". Hij hekelde een "kort en omslachtig betoog, gesteund door indirecte en zeer broze elementen". Antoine Vey en Ralph Boussier, de advocaten die Marokko vertegenwoordigen, juichten de beslissing van de rechters wel toe en verklaarden dat deze "getuigt van een uiterst zorgwekkende handelwijze die door het Hof zal moeten worden gekwalificeerd".

De zaak dateert van de zomer van 2015. De twee Franse journalisten hadden toen een tweede contract getekend met uitgever Le Seuil, om een ander boek over de Marokkaanse koninklijke familie te publiceren. Eric Laurent, voormalig verslaggever voor Radio France en het tijdschrift Figaro, sprak toen af met advocaat Hicham Naciri, afgezant van de monarchie, om hem te vertellen over zijn plan voor de publicatie van een tweede "gênant" boek over Mohammed VI. Volgens de versie van de journalist bood de afgezant hem een financiële overeenkomst aan voor het niet publiceren van het boek. Eric Dupond-Moretti, toenmalig advocaat van het koninkrijk, antwoordde bij het begin van de procedure dat dit niet klopt en verzekerde dat het de journalist is die twee miljoen euro zou hebben geëist om van het project af te zien.

Marokko diende op 20 augustus in Parijs een klacht in en er is een onderzoek geopend, maar de twee partijen kwamen op 21 en 27 augustus opnieuw bijeen om over het bedrag van twee miljoen euro te onderhandelen. Catherine Graciet was aanwezig op de vergadering van 27 augustus en stemde ermee in. "Ik ga akkoord met de voorwaarden die Eric heeft geschetst. We zitten op dezelfde golflengte", staat in de transcriptie van de geluidsopname van de gesprekken die in het geheim door de afgezant van de koning zijn gemaakt. Volgens de verdediging van de twee journalisten zijn de opnames "illegaal" en werden ze gemaakt nadat het gerechtelijk onderzoek was geopend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team