Zoeken

Chantagezaak tegen Koning Mohammed VI verdaagd tot 14 maart

20 januari 2023 - 18:00 - Wereld

©

Maandag ging in Parijs het proces van start tegen twee Franse journalisten die van een poging tot chantage van Koning Mohammed VI worden verdacht. Er staat hun een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar te wachten.

De zaak dateert van de zomer van 2015. Eric Laurent en Catherine Graciet hadden bij Le Seuil een uitgeverscontract getekend om een tweede boek over de Marokkaanse koninklijke familie te schrijven. Tegen deze achtergrond had Eric Laurent, voormalig verslaggever van Radio France en het tijdschrift Figaro, op zijn verzoek een ontmoeting met advocaat Hicham Naciri. Hij vertelde de afgezant van de Koning dat een tweede "gênant" boek over Mohammed VI in voorbereiding was.

Lees ook: Koning Mohammed VI slaat terug: Franse journalisten voor de rechter wegens chantage

De twee journalisten ondertekenden later een overeenkomst om het boekproject in te trekken in ruil voor 2 miljoen euro. Daarna werden ze gearresteerd met elk 40.000 euro in contanten en werden beschuldigd van afpersing. Tijdens de hoorzitting hebben ze de beschuldigingen niet toegegeven. Ze ontkenden het misdrijf en beweerden dat de door het openbaar ministerie overgelegde opnamen vervalst werden. Zij verzekerden de rechtbank dat het voorstel voor financiële compensatie afkomstig was uit Rabat.

De verdediging betoogde dat dit niet het geval was. "Dat is niet wat er gebeurd is," zei Ralph Boussier. "De journalist sprak over een boekproject dat nooit heeft bestaan omdat er geen element was om het te schrijven [...] Waar zijn de onthullingen die het koninkrijk Marokko zullen doen schudden? Er is gewoon niets. De journalisten hebben met de chantage een kans hebben gezien om hun leven te verbeteren."

Lees ook: Chantage-zaak Koning Mohammed VI voor de rechter in Frankrijk

De 75-jarige Eric Laurent gaf voor het Parijse Strafhof een "ethische fout" toe omdat hij "bij deze affaire betrokken raakte, maar niet om een misdaad te plegen". De andere verdachte, Cathérine Graciet, zei tegen de rechter: "De Marokkaanse afgezant heeft me verleid met zijn financiële aanbod, ik heb gezwicht en daar heb ik spijt van". De zitting wordt voortgezet en de uitspraak wordt verwacht op 14 maart.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team