Zoeken

Knesset viert Mimouna, traditioneel feest van Marokkaanse Joden

17 april 2023 - 10:00 - Wereld

©

De Knesset heeft woensdagavond een historisch evenement beleefd met de viering van de Mimouna, een traditioneel feest van Marokkaanse Joden dat voor het eerst in het Israëlisch parlement werd gevierd.

Mimouna is een traditioneel Marokkaans joods feest waarbij joodse en islamitische buren elkaar uitnodigen voor een gezamenlijke maaltijd om het einde van het joodse Pesach te vieren, met op de achtergrond Arabisch-Andalusische of chaabi-muziek.

Lees ook: Israëlisch parlement viert Mimouna in Marokkaanse kleuren

Ter gelegenheid van het feest werd een grote traditionele Marokkaanse tent opgezet op het plein van de Knesset, versierd met traditionele Marokkaanse meubels en gedecoreerd met grote tafels opgedekt voor de gerechten die Joodse families in Fez gewend waren te serveren. De meeste van deze gerechten worden gemaakt op basis van gerezen deeg. De ceremonie, voorgezeten door de voorzitter van de Knesset, Amir Ohana, zelf afkomstig uit Rabat, bracht verschillende ministers, parlementsleden, hoge ambtenaren, hun families en honderden burgers samen.

De gasten droegen traditionele kleding, zoals de kaftan, de djellaba en de fouqiah, evenals de tarbouch, terwijl lokale groepen de meest bekende traditionele Marokkaanse liederen zongen, waaronder sommige uit het Joodse repertoire.

Lees ook: Marokkanen doen joods erfgoed herleven

"Toen ik kind was, vond ik het altijd leuk om de Mimouna te vieren, de warmte, de geluiden en de smaken. Het houden van deze ceremonie in de Knesset vandaag voor alle burgers van Israël vervult me van vreugde. Als eerste voorzitter van de Knesset van Marokkaanse afkomst ben ik blij met deze gelegenheid om geluiden en kleuren te brengen die er eerder niet waren", verklaarde Amir Ohana.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team