Zoeken

Marokkanen doen joods erfgoed herleven

14 september 2022 - 18:00 - Cultuur

©

Inwoners van de voormalige joodse wijken in Marokkaanse steden, blazen hun joodse erfgoed nieuw leven in door een vernieuwend en solidair project.

’Rebuilding Our Homes’ wil het Joodse erfgoed doen herleven door mensen bewust te maken van de aanwezigheid van de Mellahs. Dit zijn historische buurten in Marokkaanse steden die ooit welvarende joodse buurten waren. Nu zijn het kleine, meestal arme wijken geworden die weinig of niets te maken hebben met de Joods-Marokkaanse gemeenschap. ’Rebuilding Our Homes’ is een meerjarig initiatief dat wordt gesteund door de Amerikaanse Sefardische Federatie van het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de Verenigde Staten en de Mimouna-Vereniging. Het doel is het bloeiende joodse leven in de historische wijken van Fez, Essaouira en Rabat nieuw leven in te blazen door de inwoners van vandaag kennis te laten maken met de plaatselijke geschiedenis en het rijke erfgoed van deze plaatsen.

Lees ook: Marokko creëert nieuwe organisaties voor Joodse gemeenschap

"We willen de bewoners van deze wijken betrekken bij het behoud van de sites door hen foto’s te tonen van oude Joodse huizen die zich in onze archieven bevinden en hen Hebreeuws te leren," vertelde Jason Guberman, uitvoerend directeur van de Sefardische Federatie van de Verenigde Staten (ASF) en mede-initiatiefnemer van het project, aan The Media Line. "We willen een band creëren tussen de jongeren en volwassenen in deze buurten, maar ook een band met hun eigen geschiedenis en het rijke Joodse erfgoed dat hen omringt," legde hij uit.

Lees ook: Marokkanen massaal aan het Hebreeuws

Het driejarige project heeft al anderhalf jaar een positieve invloed op het leven van de bewoners in deze wijken. Veel bewoners van de Mellahs verdienen hun brood met het maken van Joodse kunstvoorwerpen en de verkoop ervan aan toeristen. "Ik heb een cursus gevolgd over traditionele joodse industrie en hoe die te combineren met lokale Marokkaanse kunst," zegt Hicham Essaidi, een van de ambachtslieden die bij het project betrokken is. We leerden welke hulpmiddelen Joden gebruikten voor hun feesten, wat belangrijk is in de religie en vele andere aspecten". De cursus werd georganiseerd in het kader van een samenwerking tussen de Mimouna Association, de Amerikaanse Sefardische Federatie, USAID en de Mohammad V Stichting, verklaarde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team