9 oktober 2023 - 09:00 - Wereld
Sinds juli doen er geruchten de ronde op sociale media dat Marokkaanse olijfolie "probleemloos elk land van de Europese Unie kan betreden" zonder de betaling van "douanerechten". Deze maatregel is echter niet nieuw en bestaat al 11 jaar, sinds de ondertekening van een overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko.
"Sinds gisteren kan Marokkaanse olijfolie zonder problemen elk EU-land betreden. Het is vrijgesteld van douanetarieven en er is geen exportquotum. In de praktijk is het alsof ze een ander EU-lid is voor de handel in olijfolie en vele andere landbouwproducten," luidt een bericht dat sinds juli wordt gedeeld. Dit suggereert ten onrechte dat de regeling recentelijk is ingevoerd.
Lees ook: Marokko wil export olijfolie verbieden
In werkelijkheid is dit bericht misleidend. Marokkaanse olijfolie heeft sinds februari 2012, toen de Europese Unie en Marokko een handelsovereenkomst sloten, toestemming om zonder douanerechten de Europese Unie binnen te komen.
Lees ook: Fraude met olijfolie neemt toe in Marokko
De verspreiders van deze onjuiste informatie deelden ook een video uit oktober 2012, toen het EU-Marokko akkoord werd ondertekend. Hun doel is om de schuld van de recente prijsstijging van olijfolie aan de invoer van Marokkaanse olijfolie te geven. Volgens El Economista is er sinds 2012 echter niets veranderd aan de overeenkomst, en moet Marokkaanse olijfolie die naar de Europese Unie wordt geëxporteerd voldoen aan dezelfde gezondheids- en fytosanitaire eisen als in Europa geproduceerde olijfolie.
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Vijgcactus in Marokko is onbetaalbare luxe geworden
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt