Zoeken

Aanval op Marokkaanse olijfolie in Spanje

9 oktober 2023 - 09:00 - Wereld

©

Sinds juli doen er geruchten de ronde op sociale media dat Marokkaanse olijfolie "probleemloos elk land van de Europese Unie kan betreden" zonder de betaling van "douanerechten". Deze maatregel is echter niet nieuw en bestaat al 11 jaar, sinds de ondertekening van een overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko.

"Sinds gisteren kan Marokkaanse olijfolie zonder problemen elk EU-land betreden. Het is vrijgesteld van douanetarieven en er is geen exportquotum. In de praktijk is het alsof ze een ander EU-lid is voor de handel in olijfolie en vele andere landbouwproducten," luidt een bericht dat sinds juli wordt gedeeld. Dit suggereert ten onrechte dat de regeling recentelijk is ingevoerd.

Lees ook: Marokko wil export olijfolie verbieden

In werkelijkheid is dit bericht misleidend. Marokkaanse olijfolie heeft sinds februari 2012, toen de Europese Unie en Marokko een handelsovereenkomst sloten, toestemming om zonder douanerechten de Europese Unie binnen te komen.

Lees ook: Fraude met olijfolie neemt toe in Marokko

De verspreiders van deze onjuiste informatie deelden ook een video uit oktober 2012, toen het EU-Marokko akkoord werd ondertekend. Hun doel is om de schuld van de recente prijsstijging van olijfolie aan de invoer van Marokkaanse olijfolie te geven. Volgens El Economista is er sinds 2012 echter niets veranderd aan de overeenkomst, en moet Marokkaanse olijfolie die naar de Europese Unie wordt geëxporteerd voldoen aan dezelfde gezondheids- en fytosanitaire eisen als in Europa geproduceerde olijfolie.

Bladna.nl