Zoeken

Marokko: sterke stijging prijs olijfolie

11 oktober 2023 - 16:00 - Economie

©

Marokko staat bovenaan de lijst van landen waarvan de olijfolieproductie zwaar wordt getroffen door de droogte, een situatie die de wereldprijzen opdrijft.

Weersomstandigheden hebben geleid tot een drastische daling van de olijfolieproductie in meerdere landen. De Spaanse minister van Landbouw kondigde maandag aan dat Spanje, de grootste producent en exporteur ter wereld, verwacht ongeveer 750.000 ton olijfolie te produceren in het komende seizoen dat loopt van oktober tot januari. Hoewel dit cijfer hoger ligt dan de 663.000 ton geproduceerd tussen 2022 en 2023, is het nog steeds de helft lager dan het jaarlijkse gemiddelde van 1.380.000 ton.

Lees ook: Aanval op Marokkaanse olijfolie in Spanje

Volgens de Internationale Olijfraad worden Griekenland en Italië, de tweede en derde grootste producenten, ook geconfronteerd met productieproblemen. De olijfolieproductie in Portugal, Tunesië en Marokko lijdt eveneens onder de droogte. In Marokko verwachten landbouwers dat de olijfolieproductie in de teeltgebieden van Kelaat Sraghna dit jaar met 80% zal afnemen vergeleken met de productie van vorig jaar.

Lees ook: Marokko wil export olijfolie verbieden

Als gevolg hiervan schieten de prijzen van olijfolie omhoog. In september steeg de wereldwijde olijfolieprijs naar 8900 dollar per ton, volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. "In Spanje zijn we gewend aan lagere olijfolieprijzen dan de rest van de wereld," verklaarde Jaime Lillo, adjunct-directeur van de Internationale Olijfraad, tegen Euronews.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team