Zoeken

Kauthar Bouchallikht: "Apart zitten mannen vrouwen bevrijdend"

6 april 2021 - 10:40 - Wereld

©

GroenLinks-politica Kauthar Bouchallikht gaf training bij de Turks-islamitische organisatie Milli Görüs vanuit haar functie als bestuurslid van de Europese moslimjongeren-organisatie FEMYSO. Toen een foto van het klaslokaal waarin mannen en vrouwen gescheiden zitten naar buiten kwam, zorgde dit voor een enorme ophef. Aan NRC vertelt de politica dat het gescheiden zitten van mannen en vrouwen ook een vorm van vrijheid kan zijn.

GroenLinks-leider Jesse Klaver, zei over de workshops van toen kandidaat-Kamerlid Kauthar Bouchallikht: "Ik vind het een heel slecht idee om trainingen te geven bij dat soort organisaties". En ook Bouchallikht sprak er zich op dat moment negatief over uit. "Hoe Milli Görüs bijvoorbeeld bijeenkomsten organiseert, mannen en vrouwen apart, dat vind ik niks", zei ze in november daarover in Trouw.

In een persbericht sprak Milli Görüs van het voor de bus gooien van de organisatie en die kritiek leefde ook breder onder moslims. In de Kanttekening zei moslimvrouwenorganisatie Al Nisa: "Het lijkt alsof ze zich in een keurslijf laat duwen". In een recent gesprek met NRC zegt Bouchallikht dat het niet per definitie seksistisch is om mannen en vrouwen van elkaar te scheiden. "Als het gescheiden zitten dwingend was, dan was ik daar weggegaan. Daar zit de grens. Maar ze kiezen er zelf voor. Ik sta voor vrijheid en gelijkwaardigheid. Als mensen gedwongen worden zo te zitten, wijs ik dat af. Als ze ervoor kiezen om gescheiden te zitten, dan is dat een vorm van vrijheid."

Bouchallikht kreeg sinds haar kandidatuur op de kieslijst van GroenLinks enorm veel kritiek over haar betrokkenheid bij FEMSYO. Die organisatie zou banden hebben met de Moslimbroederschap. Maar Bouchallikht zegt dat ze een ’intersectioneel feminist’ is. Ze wil strijden voor een ’radicale gelijkwaardigheid’. Ze vindt ook dat de pers te veel focust op FEMYSO en geen aandacht heeft voor andere acties, zoals het organiseren van een protestmars voor het klimaat, schrijft De Kanttekening. "Je kunt én langsgaan op conservatieve plekken zonder dat je er zelf achter staat én tegelijkertijd strijden voor allerlei rechten van onderdrukte groepen, voor emancipatie, voor het klimaat."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team