Zoeken

Kauthar Bouchallikht vastberaden in de Kamer, ondanks demonstraties en bedreigingen

1 april 2021 - 17:30 - Wereld

©

GroenLinks politica Kauthar Bouchallikht is dankzij voorkeurstemmen de Tweede Kamer ingestemd. Ze werd deze week beëdigd als Tweede Kamerlid terwijl er op hetzelfde moment buiten tegen haar werd gedemonstreerd door de Anti-islambeweging Pegida.

Bouchallikht kwam in het gezelschap van partijleider Jesse Klaver aan bij de Tweede Kamer. Op het Plein demonstreerde de racistische beweging Pegida tegen haar komst. Eerder werd al bekend dat de Marokkaans-Nederlandse Bouchallikht bedreigd wordt. "Een deel van de bedreigingen is online en een deel is reëel. Dat is ontzettend heftig. We zouden allemaal ons werk moeten kunnen doen. Of het nu gaat om mezelf of om anderen waar ik het niet mee eens ben." Ook voor de samenleving vindt Bouchallikht het gevaarlijk. "We moeten in de crises die we nu meemaken samen optrekken. Ik kan mijn werk nu niet uitvoeren op een manier die optimaal is", zegt ze bij EenVandaag.

Kauthar werd als kandidaat voor GroenLinks hard aangepakt voor haar bestuursfunctie bij Femyso, een Europese vereniging voor moslimjongeren die wordt gelinkt aan de Moslimbroederschap. Ze gaf vanuit die functie ook les aan een conservatieve moslimorganisatie waar mannen en vrouwen gescheiden zaten. Bouchallikht meldde inmiddels meermaals dat ze geen band heeft met de Moslimbroeders. "Ik heb niets te maken met het gedachtegoed van de Moslimbroederschap of welke organisatie dan ook. Ik sta voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid, en met die principes ga ik aan de slag. Ik vind het bijzonder dat ik deze vraag steeds krijg, want ik heb me daar de afgelopen jaren steeds voor ingezet."

Klimaatactiviste en kersvers Kamerlid Kauthar Bouchallikht wil in de eerste plaats werken rond de aanpak van de klimaatcrisis. "Die houdt ons een spiegel voor: de crisis raakt mensen met een kleine portemonnee het ergst, terwijl grote bedrijven relatief worden gespaard. Daarnaast wil ik strijden tegen sociaal en economisch onrecht."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team