Zoeken

Kortfilm ’De staat van de Nederlandse moslim in 2020’ (video)

5 januari 2021 - 20:40 - Wereld

©

In de kortfilm ‘De staat van de Nederlandse moslim 2020’, die op zondag 3 december in première is gegaan op YouTube, blikken 18 Nederlandse moslims terug op het afgelopen jaar.

Stichting ‘Wij Blijven Hier’ wil een platform bieden in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Ze maakten deze kortfilm naar aanleiding van hun vijftiende verjaardag. In de film komen bekende en minder bekende moslims aan het woord over het woelige afgelopen jaar, elk vanuit een eigen perspectief. De grote diversiteit van de persoonlijke bijdragen doorprikt het hegemonistische beeld van de moslimgemeenschap dat we vaak voorgeschoteld krijgen door mainstream media.

Advocaat Elsa van de Loo zegt in de kortfilm: "Ik signaleer dat de rechten van moslims steeds meer onder druk komen te staan. Als ik kijk naar de nieuwsberichten van het afgelopen jaar, dan staan we er niet per se goed voor en dat baart mij wel zorgen. Je ziet dat zaken als discriminatie en islamofobie in een steeds grotere mate genormaliseerd worden en dat een veroordeling daarvan soms echt uitblijft. Ik zie wel dat mensen hier steeds vaker tegen ageren, bijvoorbeeld door een demonstratie, een wetgevingsadvies of een petitie. Hoe meer we onderling samenwerken, hoe sterker we staan."

Naast Van de Loo namen onder meer ook Ebru Aydin, Jacob van der Blom, Samira Boubkari, Kauthar Bouchallikt, Nourdin El Ouali, Halil Karaaslan, Onder Kaya, en Tunahan Kuzu deel aan de kortfilm.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team