Zoeken

Politica Kauthar Bouchallikht geeft een eigen draai aan tamarakt

24 februari 2021 - 13:20 - Wereld

©

Journalist Gilles van der Loo maakt voor Het Parool een serie over gerechten uit het verleden van bekende en minder bekende Nederlanders. Samen met politica Kauthar Bouchallikht wordt de tamarakt van haar opa klaargemaakt.

De 26-jarige GroenLinks politica Kauthar Bouchallikht vertelt dat haar opa als eerste van de familie naar Nederland kwam. "In de jaren voordat oma hem achterna reisde heeft hij voor zichzelf leren koken. De soep die we gaan maken is zijn eigen versie van een klassiek gerecht, een simpele erwtensoep die veel mensen kennen als bissara. In het noorden van Marokko, waar mijn familie vandaan komt, heet hij tamarakt".

Haar moeder maakt dit gerecht op een klassieke manier, met prei, knoflook en spliterwten. "Dit gerecht is verbonden met de verre geschiedenis van mijn familie en de recentere geschiedenis van mijn opa. Opa Sahli – hij is mijn vaders vader – houdt van groenten en stopt die dus ook heel graag in zijn soep. De basis is traditioneel en daarom kan ik zijn versie van deze soep nog steeds als tamarakt herkennen, maar dan met mijn opa’s eigen draai".

Een heleboel fijngesneden groenten worden in ruim water gekookt, daar gaan dan kruiden bij zoals gerookte paprika, komijn en ras el hanout en dan pas worden de geweekte split-erwten toegevoegd. "Door deze soep voel ik me met hem verbonden. Opa’s achtergrond is traditioneel en super-Marokkaans; als hij vindt dat zijn soep tamarakt mag heten, dan is dat zo. Wat ik zeggen wil is dat dingen kunnen en ook moeten veranderen, maar dat ze daarbij van binnen ook hetzelfde blijven. Ik sta in een lange traditie, maar die maak ik me wél eigen. Ik geef er mijn persoonlijke kijk op, zonder dat oorspronkelijke op te hoeven geven. Geworteld zijn in de geschiedenis en toch midden in het heden staan – dat wil ik. Wat voor gerechten geldt, geldt dus ook voor mensen. Leuk dat we zo’n heel gesprek kunnen voeren over een soep. Dit is dus wat eten doet. En het verbindt natuurlijk ook."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team