10 juli 2025 - 19:40 - Wereld
Het recente bezoek van de Marokkaans-Nederlandse imam Youssef Msibih aan Israël heeft voor opschudding gezorgd en heeft hem zijn functie gekost. Msibih, voorheen verbonden aan de Bilal-moskee in Alkmaar, nam deel aan een delegatie van Europese moslimleiders die in Jeruzalem de Israëlische president Isaac Herzog ontmoetten. Deze reis, georganiseerd door het European Leadership Network (ELNET), een organisatie die de banden tussen Europa en Israël wil versterken, leidde tot snelle en directe gevolgen voor de imam.
De Bilal-moskee reageerde prompt op het nieuws. Via Instagram maakte de moskee bekend dat het bestuur Msibih "met onmiddellijke ingang" had geschorst. In een latere verklaring op hun website verduidelijkte de moskee dat er geen plaats meer was voor de imam en dat ze geen verantwoordelijkheid namen voor zijn uitspraken of acties buiten de moskee. Ze benadrukten dat Msibih op persoonlijke titel handelde en dat zijn acties volledig in strijd waren met de visie en waarden van de moskee en haar gemeenschap. De verklaring sloot af met de duidelijke boodschap: "Er is geen plaats voor onruststokers of verdeeldheid."
Lees ook: Klacht tegen Israëlische minister tijdens bezoek aan Marokko
Tijdens zijn bezoek met de delegatie was Msibih, gekleed in traditionele Marokkaanse kleding, te zien op foto’s en video’s die de Israëlische president Herzog deelde op zijn X-account. Opmerkelijk was dat Msibih een Arabische versie van het Israëlische volkslied zong tijdens de ontmoeting. De delegatie bestond uit vijftien moslimgeestelijken uit diverse Europese landen, waaronder Frankrijk, Italië, België en het Verenigd Koninkrijk. Hun programma omvatte bezoeken aan de Knesset en religieuze plaatsen in Oost-Jeruzalem, naast ontmoetingen met Israëlische militaire functionarissen en overlevenden van aanvallen.
Lees ook: Propaganda-bezoek Marokkaanse journalisten aan Israël
De reis van Msibih heeft in zowel Nederland als Marokko felle kritiek opgeleverd. Het ’Initiatief van imams en predikers’ in Nederland veroordeelde de daad op 7 juli als "moreel verwerpelijk" en strijdig met islamitische principes. Ze beschuldigden de delegatie ervan het "zionistische bezettingsregime" te helpen zijn imago op te poetsen. Tegelijkertijd sprak in Marokko het Marokkaanse Observatorium tegen Normalisatie van een "misdaad die verder gaat dan normalisatie" en een verraad aan religie en menselijke waarden, gezien de aanhoudende oorlog in Gaza. Volgens het Observatorium vertegenwoordigden de delegatieleden "de Europese imams niet".
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip