Zoeken

Van IS-strijder tot TikTok-influencer: het tweede leven van Tareena Shakil

20 augustus 2023 - 16:00 - Wereld

©

Tareena Shakil, de eerste en enige vrouwelijke Britse jihadist die veroordeeld werd na voor Daesh in Syrië te hebben gevochten, leidt nu een nieuw leven. Op TikTok deelt ze haar "mindset voor succes".

Tareena Shakil heeft haar leven helemaal veranderd. De voormalige Britse jihadist is nu influencer. Begin 2023 verscheen ze op Instagram en TikTok onder de naam "That Girl Tam Tam". Ze heeft intussen bijna 4000 volgers en haar video’s hebben bijna 100.000 likes verzameld. In een van haar recentste video’s geeft ze advies over succes. "Ik zal alles krijgen wat ik altijd al wilde. Niet omdat ik geluk heb, maar omdat ik niet opgeef, alle opties onderzoek en niet bang ben voor falen. Ik geef ook niet om wat mensen denken. Iedereen zou deze mindset moeten hebben."

Lees ook: Marokkaanse influencer Dana Alotaibi door man vermoord

De jonge vrouw bijgenaamd de "Towie jihadist" vanwege haar passie voor reality-tv-shows, plaatste selfies met de hashtags "modeblogger" en "stijl". Op andere foto’s poseert ze voor Dior en Givenchy. Ze deelde ook foto’s van populaire bestemmingen zoals Marokko, Milaan, Amsterdam en de Albanese kust. Ondanks deze posts verzekert de ex-jihadist dat ze geen influencer wil worden. "Ik probeer geen influencer of blogger te zijn, ik wil mensen laten zien dat je moeilijke tijden kunt doorstaan, zelfs als het onmogelijk lijkt", vertelde ze aan de Britse krant The Mirror. Nu is haar account privé.

In 2014 vertelde Tareena Shakil haar familie dat ze op vakantie ging naar Turkije. Ze vertrok in werkelijkheid naar Ar-Raqqah nadat ze een studentenlening had afgesloten. Ze sloot zich aan bij Daesh en prees de terroristische organisatie op social media. Ze deelde ook foto’s waarop ze poseerde met wapens. Op een van de foto’s liet ze haar éénjarige kind poseren met een AK-47 en een bivakmuts. Na haar tijd in Syrië besloot ze terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk om haar ex-echtgenoot te bezoeken, die later niet bleek te bestaan.

Lees ook: Meeste Marokkanen wantrouwen influencers

Terug in Engeland werd Tareena in 2016 berecht en schuldig bevonden aan het aanzetten tot terroristische daden op sociale media en lidmaatschap van Daesh. Ze kreeg zes jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter was ze met opzet naar het door oorlog verscheurde gebied gereisd om "de volgende generatie strijders te produceren". Ze werd een kleine drie jaar later vrijgelaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team