Zoeken

Vertrek Istiqlal: Koning Mohammed VI weigerde in te grijpen

15 juli 2013 - 18:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI zou hebben geweigerd gebruik te maken van artikel 42 van de Grondwet, om te bemiddelen tussen de coalitie-partijen Istiqlal en PJD.

Volgens bronnen van Akhbar Al Yaoum heeft Mohammed VI Istiqlal-leider Hamid Chabat enkel aangeraden de beslissingen te nemen dat hij geschikt vond.

Een verantwoordelijke van de Istiqlal vertelde de krant dat "het gebruik van artikel 42 van de grondwet een politieke fout was dat de Koning niet is ontgaan, en waarop hij weigerde in te gaan". De Istiqlal werd daarom gedwongen om een beroep te doen op artikel 47 en een gezamenlijke ontslag van zijn ministers in te dienen.

Vijf Istiqlal-ministers hebben vorige week dan ook hun functie neergelegd, met name Nizar Baraka van Economie en Financiën, Fouad Douiri van Energie en Mijnen, Youssef Amrani, onderminister van Buitenlandse Zaken, Abdellatif Maazouz, minister van de Marokkanen in het buitenland en Abdessamad Kayouh, minister van Ambachten. Enkel minister Mohamed El Ouafa van Onderwijs weigert van zijn functie af te zien.

Abdelilah Benkirane is nu op zoek naar andere bondgenoten om een ​​nieuwe meerderheid te vormen. De RNI zou bereid zijn om de coalitieregering aan te sluiten als het alle portefeuilles van de Istiqlal krijgt. Een aantal leden van de PJD roepen op tot nieuwe verkiezingen.

Artikel 42:
De Koning, Staatshoofd, hoogste vertegenwoordiger, symbool van de eenheid van de natie, garant voor het voortbestaan ​​en de continuïteit van de staat, Opperste Scheidsrechter tussen instellingen, kijkt toe op de naleving van de Grondwet, op de goede werking van de grondwettelijke instellingen ...

Artikel 47:
De Koning benoemt een regeringsleider uit de politieke partij die de parlementsverkiezingen wint, rekening houdend met de resultaten ervan. Op voorstel van het hoofd van de regering, benoemt hij de leden van de regering. De Koning kan, op eigen initiatief en na overleg met het hoofd van de regering, de functie beëindigen van één of meer leden van de regering. Het hoofd van de regering kan de Koning vragen om de functie van een of meer leden van de regering te beëindigen.

Het hoofd van de regering kan de Koning vragen om de functie van één of meer leden van de regering te beëindigen vanwege hun individuele of collectieve ontslag. Na het ontslag van het hoofd van de regering, ontslaat de Koning de hele regering. De vertrekkende regering blijft de lopende zaken behandelen tot de vorming van een nieuwe regering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team