Zoeken

Istiqlal-partij stapt officieel uit Marokkaanse regering

10 juli 2013 - 14:48 - Marokko

©

De ministers van de Istiqlal hebben dinsdagmiddag hun ontslag ingediend bij Premier Abdelilah Benkirane, in overeenstemming met artikel 47 van de Grondwet. Istiqlal-leider Hamid Chabat had maandag toestemming gekregen van koning Mohammed VI om zijn ministers uit de regering terug te trekken.

Vijf Istiqlal-ministers hebben hun functie neergelegd, met name Nizar Baraka van Economie en Financiën, Fouad Douiri van Energie en Mijnen, Youssef Amrani, onderminister van Buitenlandse Zaken, Abdellatif Maazouz, minister van de Marokkanen in het buitenland en Abdessamad Kayouh, minister van Ambachten. Minister Mohamed El Ouafa van Onderwijs heeft 24 uur gekregen om net zoals collega’s af te treden.

Hamid Chabat meent dat zijn strijd tegen Benkirane nu pas echt begint. Hij dreigt er onder andere mee nieuwe allianties met vakbonden aan te gaan om stakingen uit te lokken tegen "het ​​impopulair beleid van de regering Benkirane".

De RNI - Nationale groepering van onafhankelijken - bereidt zich reeds voor om de Istiqlal in de coalitieregering te vervangen. De partij wil alle ministeries van de Istiqlal overnemen. RNI-leider en voormalige minister van Financiën Salaheddine Mezouar, wil dezelfde afdeling terug in handen krijgen.

De partij heeft reeds een ministerlijst aan Benkirane voorgesteld. Als de RNI de coalitieregering aansluit, zal deze met 214 zetels de meerderheid in het Parlement vormen.

Bladna.nl