Zoeken

Israëlische topdiplomaat positief over erkenningsbesluit VS

9 februari 2021 - 18:00 - Wereld

©

De voormalige permanente vertegenwoordiger van Israël bij de Verenigde Naties, Danny Danon, is positief over het Amerikaanse besluit om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen. Hij heeft er vertrouwen in dat de regering van de nieuwe president Joe Biden het besluit zal ondersteunen.

"Ik denk dat de Amerikaanse regering op dit besluit zal vertrouwen, omdat het de stabiliteit in de regio ten goede zal komen. Ik zou hen aanraden om bij toekomstige beslissingen na te denken over de gevolgen voor de stabiliteit in de regio", zei Danon in een interview met de website Morocco World News.

De voormalige Israëlische topdiplomaat deed geen directe uitspraken over het officiële standpunt van Israël over het Amerikaanse erkenningsbesluit. "Zodra waarnemers de overeenkomst tussen Marokko en de Verenigde Staten hebben onderzocht, zullen ze begrijpen dat Israël het standpunt van Marokko en zijn territoriale integriteit ondersteunt", zei Danon. Hij benadrukte dat de overeenkomst die in december 2020 is gesloten tussen Marokko, Israël en de Verenigde Staten een belangrijke stap is geweest.

De Israëliër is zeer te spreken over de rol die de Verenigde Staten hebben gespeeld bij de totstandkoming van de normalisatie-overeenkomsten die er tussen Israël en Marokko zijn gesloten. "Ik was dankbaar voor de steun van de Verenigde Staten die de partijen hielpen bij elkaar te komen en de overeenkomst te vergemakkelijken", vertelde de voormalige Israëlische ambassadeur. Volgens Danon "komt dit niet alleen Israël en Marokko ten goede, maar brengt het ook meer stabiliteit in de regio".

De normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël kwam voor hem niet als een verrassing. "Het vereiste de actieve deelname van een derde partij, in dit geval de Verenigde Staten," zei hij. Ook benadrukte hij dat beide landen zonder de onlangs gesloten overeenkomsten altijd goed met elkaar hebben samengewerkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team