Zoeken

Normalisatie Marokko-Israël "overwinning voor Trump, zegen voor Biden"

27 december 2020 - 19:40 - Wereld

©

Op de website van het tijdschrift Newsweek is een opinieartikel gepubliceerd waarin de auteur, Ilan Berman, vicevoorzitter van de American Foreign Policy Council, de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël toejuicht. Het zou een overwinning zijn voor zowel de zittende president Donald Trump als de toekomstige president Joe Biden.

Volgens Berman is het besluit van beide landen om de betrekkingen te normaliseren bepaald geen verrassing, omdat er al decennialang een informele samenwerking was tussen Rabat en Tel Aviv. Hierdoor was het volgens de auteur alleen nog maar de vraag wanneer de landen de formele diplomatieke banden aan zouden halen.

Hoewel Berman het besluit niet verrassend vindt, benadrukt hij wel het belang van de normalisatie. Hij ziet het als het zoveelste bewijs voor het succes van het buitenlandbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Het past volgens de auteur in het beleid van de afgelopen vier jaar, waarvan de bedoeling was om de visie van een meer geïntegreerd en economisch welvarend Midden-Oosten te bevorderen. Hierdoor heeft Israël overeenkomsten gesloten met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko. Ook heeft het volgens Berman geleid tot diplomatieke doorbraken in Servië, Kosovo en Bhutan.

Volgens de Amerikaanse auteur is de overeenkomst tussen Marokko en Israël om twee redenen ook een zegen voor de toekomstige Amerikaanse president Joe Biden. Ten eerste moet de normalisatie volgens Berman worden gezien als het toonbeeld van de veranderingen die de regio in de afgelopen jaren heeft ondergaan. "Het historisch turbulente Midden-Oosten is nu economisch en politiek gematigder geïntegreerd dan ooit in de recente geschiedenis. De regering-Biden zal deze welwillende neiging erven en, met de juiste diplomatie, erop voortbouwen om de regionale welvaart en stabiliteit in de komende jaren verder te bevorderen," schrijft Berman.

"Ten tweede positioneert het de langdurige bondgenoot van de Verenigde Staten, Marokko, om een grotere rol op zich te nemen in de Noord-Afrikaanse veiligheid", noemt de schrijver als voordeel voor Biden. Omdat Marokko dicht bij strategisch belangrijke landen zoals Mali en Nigeria ligt, is het volgens hem alleen maar logisch dat het koninkrijk een belangrijke partner van de VS is om de veiligheid in Afrika te garanderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team